Plattenbau – Woondroom uit beton

Tegenwoordig worden ze beschouwd als een nachtmerrie en een sociaal aandachtspunt, maar voor veel Duitsers was het vroeger positief iets om in een geprefabriceerd gebouw te wonen – in Oost en West.

Henry Mask herinnert zich zijn tijd in de ‘Plattenbau’: dunne muren, weinig ruimte, maar ook samenwerking tussen buren. In het Westen verdampt enthousiasme voor de grote nederzettingen snel, omdat ze hier als zielloos en lelijk worden beschouwd.

Zowel in Oost- als ook in West-Duitsland werd in de jaren zestig en zeventig agressief campagne gevoerd, voor satellietsteden en geprefabriceerde gebouwen: ze zijn modern en comfortabel, zei men, en werden beschouwd als een geheim wapen tegen het ongebreidelde woningtekort.

In de DDR was het huisvestingsprobleem zelfs een topprioriteit. In 1971 deed Erich Honecker een serieuze belofte: tegen 1990 zouden drie miljoen nieuwe appartementen worden gebouwd. Het huisvestingsprogramma werd eigenlijk twee jaar eerder voltooid dan gepland. Maar de kosten waren enorm en hadden een doorslaggevend aandeel in de financiële achteruitgang van de DDR.

Een reportage is online te zien.

Foto: Railasia

Geef een antwoord