Waar kun je anno 2021 nog DDR poppenwagens kopen?

Op de foto bij dit artikel zie je een meisje dat in 1985 haar poppenwagen door Oost-Berlijn duwt. Veel DDR-kinderen hadden een vergelijkbare kinderwagen om mee te spelen. Word jij ook nostalgisch? Je kunt deze retro-poppenwagens vandaag de dag nog steeds kopen.

In de DDR was er een groot, bekend bedrijf dat poppenwagens maakte: Zekiwa uit Zeitz in Saksen-Anhalt. De dealer, opgericht in 1846, werd bekend om zijn kinderwagens. Zekiwa (Zeitz kinderwagenindustrie) begon als een klein ambachtelijk bedrijfje voor kinderwagens en groeide na de Tweede Wereldoorlog in de DDR uit tot de grootste kinderwagenfabrikant van Europa. Vanuit Zeitz voorzien meer dan 2000 medewerkers jaarlijks de hele Duitse Democratische Republiek van kinderwagens en poppenwagens. Later werden de populaire speelgoed-wagens zelfs gemaakt voor West-Duitse bedrijven als Quelle en Neckermann.

De poppenwagens van Zekiwa werden in exact dezelfde stijl gereproduceerd als de grote kinderwagens. Talloze kinderen van de DDR konden hun moeders en vaders nabootsen en hun poppen, teddyberen en co rondrijden. Zelfs het materiaal was precies gemodelleerd naar de juiste DDR-kinderwagen.

Deze Zekiwa poppenwagens waren zeer robuust en konden van kind op kind worden doorgegeven. Het materiaal was onverwoestbaar en zo goed dat de kinderwagens van generatie op generatie werden gebruikt en nog steeds kunnen worden bestuurd. Er waren talloze modellen in de poppenversie om mee te spelen.

De originele DDR poppenwagens worden tegenwoordig natuurlijk niet meer gemaakt. Maar je kunt ze nog steeds tweedehands kopen. Misschien verzamel je oud speelgoed of wil je dat je kind net als toen met een retro wagen kan spelen? Ik raad je aan om een ​​kijkje te nemen op regionale vlooienmarkten, vooral in Oost-Duitsland kun je nog enkele retro poppenwagens vinden.

Je kunt ook enkele aanbiedingen voor DDR-poppenwagens vinden op Ebay-advertenties en Ebay zelf. De meeste zijn ook van het bedrijf Zekiwa. Snuffel regelmatig door de advertenties, je vindt wat je zoekt en dan hoef je alleen nog maar te onderhandelen over de prijs. Afhankelijk van hoe goed de poppenwagen nog in staat is, is gemiddeld ongeveer 40 – 80 € nodig. Hier bepalen de nostalgiefactor en de verzamelwaarde de prijs.

Er zijn maar een paar fabrikanten in Duitsland die tegenwoordig nog zelf poppenwagens maken. Het bedrijf Zekiwa blijft kinderwagens maken, die je bijvoorbeeld kunt kopen in de eigen fabriekswinkel bij Zeitz en in Baby-One-filialen. Het assortiment omvat ook echt coole, stabiele poppenwagens die zijn gemodelleerd naar de echte Zekiwa-modellen – met alles erop en eraan. Mand, regenhoes, kinderwagentas e.d. Zodat je kind zich kan voordoen als ouder, net als de volwassen rolmodellen. Kijk maar eens in de Zekiwa online shop. Er is een grote keuze aan poppenwagens met babybadje of sportpoppenwagens.

Geef een reactie