9.000 Stasi-tassen in Magdeburg

In Magdeburg-Sudenburg liggen er drie verdiepingen hoog zakken vol gescheurde documenten van het voormalige ministerie van Staatsveiligheid (MfS).

Een medewerker van de vestiging in Magdeburg voor de documenten van de Staatsveiligheid (BStU) snijdt de zak open met het nummer ‘SN 498’. Het opschrift verwijst naar de inhoud: ‘Situatierapport over de gevechtsgroepen in het district Magdeburg / oude titel: gevechtsgroepen 1956-1957.’

Het is één van de 16.000 papieren, jutezakken, dozen, ooit ook legerzeilen, waarin ligt wat de MfS verscheurde van november 1989 tot begin 1990. 9.000 van deze containers met uit elkaar getrokken documenten wachten in Magdeburg om de gescheurde zaken om te zetten in bruikbare indicaties die erop duiden dat de Stasi fout bezig was. Men hoopt sluitend bewijs te vinden, waarmee MfS-slachtoffers kunnen worden hersteld.

Er werd weinig versnipperd, zegt locatiemanager Jörg Stoye. “Wat in de shredder is beland, is onherstelbaar verloren. Zelfs wat werd gewassen of verbrand. ”Versnipperd materiaal – enkele duizenden zakken – werd uiteindelijk vernietigd in 1991 na inspectie door BStU-medewerkers in 1991.

Toen duidelijk werd in welke richting de vreedzame revolutie van de DDR ging, beval Stasi-chef Mielke alle documenten uit te besteden aan de districtsbesturen van de MfS, zodat ze niet in handen kwamen van de steeds sterker wordende burgerbeweging. Stoye: “Er waren specifieke instructies over wat er moest worden vernietigd. Boven aan de lijst stonden documenten in verband met de activiteiten van de zogenaamde buitenlandse inlichtingendienst, dat wil zeggen de spionagedienst van de MfS. “

De vernietiging van bestanden ging door tijdens de overgangsperiode in de DDR. “De ronde tafel en de overgangsregering stemden toe”, zegt een rapport van het BStU-hoofdkantoor in Berlijn. De vernietigde documenten omvatten militaire spionage.

De exacte grootte van het materiaal dat door de Stasi in 1989/1990 is vernietigd, is tot nu toe niet betrouwbaar vermeld.

Geef een reactie