Over de Muur niet ‘rechts’ of ‘links’

‘Over de Muur’ van Klein Orkest is in Nederland beslist het bekendste nummer als we het over muziek hebben die de DDR en het IJzeren Gordijn beschrijft.

In 1983 vindt er een vredesdemonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. De formatie Klein Orkest, onder aanvoering van cabaretier Harrie Jekkers: “Wij zijn destijds gevraagd om daar een lied voor te schrijven. We kregen marsmuziek thuisgestuurd. Ik zei: ‘Hier heb ik geen zin in’. Toen hebben wij zelf een nummer gemaakt waarvan wij vonden dat het mooi paste bij de gelegenheid. Dat werd ‘Over De Muur’. Tijdens ons optreden op het Malieveld speelden we voor driehonderdduizend mensen. Dat is zelfs Mick Jagger nog nooit gebeurd, geloof ik”, zo vertelt hij bij Radio 2.

Jekkers legt uit dat mensen vaak denken ‘Over De Muur’ een hele andere betekenis heeft: “Iedereen zegt altijd dat het een lins actielied is, maar dat is niet zo. Het is een beschrijving van de twee systemen die de wereld toen beheersten. Het refrein staat als een muur tussen de tekst over West- en Oost-Berlijn in.”

Bron video: BNN/VARA

Geef een reactie