Heimweh nach Drüben

Stephan Buseman is een man, wie alles kan ritselen. Heb je iets nodig, dan ben je bij Stephan aan het goede adres. De broer van Stephan woont al vele jaren in West-Duitsland. Omdat hij vijftig jaar wordt, mag Stephan naar Westen om hem te bezoeken.

Maar dan veranderd heel zijn leven. Zonder dat hij er van op de hoogte gebracht was, vlucht zijn zoon en schoondochter naar het Westen. Dit wordt gefilmd, en Stephan is live op de West-Duitse televisie. Hij is een vluchtelingenhelper geworden. Hierdoor mag hij van het Oost-Duitse regime niet meer terug. Maar hij wil heel erg graag terug. Hij komt in een grote bureaucratische molen terecht. In het Westen vertrouwen ze hem niet meernet als in het Oosten. Hij mist door alle heisa zijn eigen bruiloft.

Als plots alles toch op zijn pootjes terecht komt, krijgt het verhaal een bizarre wending. Zijn geliefde is in West-Duitsland terecht gekomen, maar Stephan zit nu weer in het oosten. Ze komen niet meer bij elkaar. Tot de Muur valt.
Heimweh nach drüben is een vermakelijke film, die de bizarre situatie van de Koude oorlog benadrukt. De film heeft een origineel verhaal waar goed om gelachen kan worden.

Foto: MDR/Junghans

Category: Films