Zwei Tage Hoffnung
Berlijn 1953. Onafhankelijk journalist Helmut Kaminski (Sebastian Koch) woont in West-Berlijn, zijn ouders en broer wonen in Oost- Berlijn. Samen met persfotograaf Dirk Niemann (Walser) heeft hij een afspraak met Rudiger Krohn bij een checkpoint aan de zonegrens.
Voor hun ogen wordt Krohn echter weer de Russische sector ingetrokken door grenssoldaten, maar Krohn kan Helmut nog net een lijst met namen in de handen drukken. Op die lijst staan o.a. zijn vader Otto (Habich) die voorman is bij een bouwwerk aan de Stalinallee en zijn broer Wolfgang (Meyer), die functionaris is op een kantoor van de SED, de enige toegestane politieke partij in de DDR die is opgericht in 1948. Otto en Wolfgang gelden volgens die lijst als politiek onbetrouwbaar. Helmut is verbluft. Net zoals elders in de DDR kampen de arbeiders op het bouwproject aan de Stalinallee met problemen; ze krijgen minder geld in hun loonzakje vanwege de herstelbetalingen aan de Sovjetunie, hun productiviteit is naar Sovjetmodel onrealistisch verhoogd, terwijl er schaarste aan materiaal heerst. Er breken stakingen uit, die uiteindelijk met de hulp van Sovjettanks zullen worden neergeslagen. Noch Otto, noch Wolfgang, die in het geniep voor de Stasi werkt, en medeplichtig was aan Krohns ontvoering, willen geloven dat zij staatsvijanden zijn totdat er een aanslag op Otto wordt gepleegd waardoor hij in het ziekenhuis belandt.
Otto zegt tegen Helmut dat ze moeten vluchten. Wolfgang belandt in het Westen, maar Helmut raakt ingesloten met Angelika (Martinek), Wolfgangs vriendin die echter meer voor Helmut voelt als ze ontdekt wat voor smerig werk Wolfgang in de naam van het ‘socialisme’ verricht heeft. Zullen Helmut en Angelika samen nog naar West- Berlijn kunnen ontkomen?
Een eersteklas bezetting in een spannende film over een stuk Duitse geschiedenis in de roerige junidagen van 1953. Het camerawerk is van Hans-Günther Bücking en Til Maler.