Udo Lindenberg over fans in de DDR: “Ik kon ze niet laten hangen”

In 1983 trad Udo Lindenberg voor het eerst op in de DDR – de zanger wilde zijn fans in het Oosten leren kennen en ook voor hen muziek maken. Vandaag de dag herinnert hij zich zijn optreden in het zogenaamde ‘Palazzo Prozzo’ met gemengde gevoelens.

Veertig jaar na zijn legendarische eerste DDR-optreden in het Oost-Berlijnse Paleis van de Republiek onderstreepte zanger Udo Lindenberg (‘Sonderzug nach Pankow’, ‘Komet’) het belang van zijn Oost-Duitse fans voor hem.

“Dezelfde cultuur, dezelfde taal – en veel fans met goede smaak. Ik kon ze niet laten hangen”, vertelde de muzikant aan persbureau dpa in Berlijn. “Natuurlijk wilde ik concerten voor ze doen, ik wilde ze leren kennen.”

Na intensieve onderhandelingen kon de inmiddels 77-jarige met zijn paniekorkest op het zogenaamde Vredesfestival van de Vrije Duitse Jeugd (FDJ) op 25 oktober 1983 enkele liederen uitvoeren.

“Natuurlijk moest ik proberen daar binnen te komen via de officiële autoriteiten”, aldus Lindenberg. “Het zou een hele rondleiding door de stadions worden, toen had ik het contract al op zak.” De oorspronkelijk afgesproken tournee door Oost-Duitsland werd vervolgens echter door de DDR-leiders geannuleerd.

Lindenberg heeft gemengde gevoelens over het concert. “Ik keek er echt naar uit om eindelijk al mijn paniekvrienden te leren kennen tijdens het concert en de after-party”, zegt de zanger. “Het blauwe shirt-gedoe was natuurlijk teleurstellend in het Palazzo Prozzo.” Het in de volksmond genoemde Paleis van de Republiek werd bemand door ruim 4.000 geselecteerde FDJ-kaderleden die bekend stonden om hun blauwe shirts.

“Daarom rende ik naar de entree, naar mijn echte fans”, vertelt Lindenberg. Er waren tumultueuze taferelen voor het paleis, waarbij 44 mensen werden gearresteerd door de brutale volkspolitie.

Geef een reactie