DDR Toys: de geschiedenis van de speelgoedindustrie

Triola, babypop, Pebe-bouwstenen, Fröbel-kraanwagen… Veel zaken zijn herkenbaar voor mannen en vrouwen die in de DDR zijn opgegroeid. Bijna elk kind heeft ermee gespeeld. Het speelgoed is van Eric Palitzsch, die meer dan 5.000 artikelen heeft verzameld. Het gaat niet alleen om verzamelen. “Ik wil bezoekers aanmoedigen om te onthouden. Het is verbazingwekkend wat er in dit kleine land was”, zegt de 45-jarige, die zijn objecten in wisselende tentoonstellingen door heel Duitsland laat zien.

Na de hereniging kende de speelgoedindustrie in de DDR echter een snelle achteruitgang. In 1990 waren er 27.000 mensen werkzaam bij de divisie. Bijna 40 procent van de goederen werd geproduceerd rond Sonneberg in het toenmalige Suhl-district. Maar halverwege de jaren negentig bestond een groot deel van de industrie niet meer. Vandaag de dag telt de hele industrie in de oostelijke deelstaten nog maar een paar honderd werknemers.

Meteen na de val van de Berlijnse Muur realiseerde Eric Palitzsch zich dat goederen die nu moeilijk verkrijgbaar waren ‘in de buurt bleven en voor een appel en een ei gekocht konden worden’. Geïntrigeerd ontdekte hij een variëteit die hij als kind nog nooit had gezien. De handelsbediende en vader van twee kinderen verzamelt sindsdien, geeft lezingen, nodigt mensen uit voor functietests en demonstraties want “ik zie het als een stukje industriële geschiedenis dat bewaard moet blijven. De kinderen van vandaag begrijpen niet dat speelgoed in de loop van generaties niet is veranderd.”

Hoewel het massaproductie was, was er veel voor de export. In 1970 ging de helft van alle Sonni-poppen naar de Sovjet-Unie. Binnen de Raad voor Wederzijdse Economische Hulp was de DDR de grootste speelgoedexporteur voor Oost-Europese socialistische landen. Zo schaars als het aanbod toen was, zo groot is het vandaag. De online marktplaats van eBay bevat meer dan 23.000 resultaten voor de term ‘DDR-speelgoed’. Het geld van toen is nu in trek, en nu vaak duur. Verzamelaars betalen er vaak forse bedragen voor. Of soms ouders en grootouders die er gewoon van genieten als hun kinderen en kleinkinderen blij zijn met het speelgoed van vroeger.

Geef een reactie