Das Minsk: Potsdams nieuwe DDR-kunsttempel

Een nieuwe kunstruimte gewijd aan kunstenaars uit de voormalige DDR wordt geopend in Potsdam. We geven een preview van de eerste tentoonstellingen.

In de hoogtijdagen was ‘Das Minsk’ een van de meest populaire restaurants in Potsdam. Officieel geopend in 1977 op de 60e verjaardag van de Grote Socialistische Oktoberrevolutie, bood het een internationaal menu – een zeldzame traktatie voor de inwoners van voormalig Oost- Duitsland – en bood het een prachtig uitzicht over Potsdam vanaf het grote terras.

Na de val van het communisme raakte het restaurant uit de gratie en stond het tientallen jaren leeg en ongebruikt. Tot 2019, dat wil zeggen, toen kunstverzamelaar Hasso Plattner, eigenaar van het nabijgelegen Museum Barberini, het van de sloop behoedde en het ombouwde tot ‘Das Minsk’, de nieuwste kunstruimte die in of rond Berlijn wordt geopend.

De tentoonstellingsruimte, die eind vorige maand werd geopend, is gewijd aan het werk van kunstenaars uit Oost-Duitsland. In de tijdelijke tentoonstellingen zijn Wolfgang Mattheuer te zien, een kunstenaar die de opkomst en ondergang van de DDR heeft meegemaakt, en de Canadese kunstenaar Stan Douglas, die de fotoserie Potsdamer Schrebergärten (1989) zal tonen.

“De werken van Douglas zijn ideaal voor ‘Das Minsk’, omdat ze Potsdam onmiddellijk na de val van de Berlijnse Muur innemen”, zegt Paola Malavassi, oprichter van de tentoonstellingsruimte. “We weten dat er mensen zullen zijn die voor de kunst komen, maar er zullen veel mensen zijn die hier alleen komen voor de herinneringen en het café.”

Het gerestaureerde kunstcentrum is een goed voorbeeld van de modernistische stijl van de DDR en de heropening vindt plaats in een tijd van furieus debat over de vernietiging van veel DDR-gebouwen. “Het was belangrijk om de architectuur te behouden”, zegt Malavassi, “maar we wilden dat het meer was dan alleen een omhulsel, we wilden ook de verhalen eromheen behouden. Er zijn verhalen over bruiloften en wilde feesten die hier plaatsvonden – ongelooflijke gebeurtenissen die het leven van mensen hebben veranderd.” Om al deze mondelinge geschiedenissen vast te leggen, is door ‘Das Minsk’ een archief aangelegd.

De eerste twee tentoonstellingen hebben als thema het landschap. Dit thema is mede gekozen omdat het ‘Das Minsk’-team een ​​andere kant van Potsdam wilde laten zien. “Mensen die hier komen, denken dat het allemaal andere kunst zoals Sanssouci gaat”, legt Malavassi uit, “maar we willen laten zien dat het ook gaat om de Schrebergärten en mensen die hun ruimte in de stedelijke situatie terugwinnen.”

Malavassi is zelf geboren in Costa Rica en heeft nooit de kans gehad om de DDR van dichtbij mee te maken, maar ze is gevoelig voor de controversiële aard van de herinneringspolitiek hier in Oost-Duitsland. “Het leven kan heel complex zijn – en we willen duidelijk zijn over het onderscheid tussen politieke systemen en de mensen die erin leven”, zegt ze.

“Dat is een van de redenen waarom we besloten het geen ‘museum’ te noemen, maar naar zijn tijd te verwijzen als een restaurant. Zodat ‘Das Minsk’ een ontmoetingsplaats blijft, en een stukje geschiedenis bewaart dat helaas aan het verdwijnen is.”

De tentoonstelling is nog tot en met 15 januari 2023 te zien.

Geef een reactie