Museum in Auerbach bouwt DDR-appartement na

Individualiteit was in de DDR niet bijzonder in trek. De planeconomie had slechts een beperkt assortiment voor het leven geleverd – ook voor meubels en andere meubels. Wat zo typisch was in DDR-appartementen, wordt nu getoond door het museum in Auerbach, Vogtland. Er is veel Ostalgie te zien, dat een coöperatielid heeft verzameld.

Drie kamers, keuken, badkamer, stadsverwarming, warm water en misschien zelfs een balkon: een nieuw appartement was echte luxe in de DDR-tijd en zeer begeerd door velen. Om jongeren te laten zien hoe hun ouders en grootouders in de ‘Platte’ leefden, heeft het Museum van de Stad Auerbach in het Vogtland iets bedacht. Hier wordt momenteel een geprefabriceerd appartement herbouwd, bijna trouw aan het origineel. Een particuliere verzamelaar heeft daarvoor zijn bijna onbegrijpelijke fonds beschikbaar gesteld.

Het kastenwandmerk ‘Carat’ schittert, inclusief de collectiebekers die op het schap zijn gedrapeerd. Op tafel ligt een plaat van Frank Schöbel, tegenover in de hoek staat een RFT-cassetterecorder – sinds twee maanden is de bovenste verdieping van het Auerbach Museum beetje bij beetje omgetoverd tot een nieuw DDR-appartement, zegt stadswoordvoerder Hagen Hartwig.

Het resultaat is een woonkamer met eethoek, een volledig uitgeruste keuken, een kinderkamer en een badkamer – met origineel DDR-behang en blauw sanitair. Hartwig: “Deze badkamer is echt een hoogtepunt. Dit geldt ook een-op-een in de verhoudingen van hoe de appartementen met de badkamers eruit zagen in onze nieuwbouwwijken en in veel andere steden van de DDR.”

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door Roland Schmidts passie voor verzamelen. Sinds de val van de Berlijnse Muur stelt het voormalige hoofd van de wooncoöperatie Auerbach alles in elkaar wat hij in de DDR te pakken kan krijgen. Hij herinnert zich: “Het begon met meubels – via boeken en dergelijke – altijd met een focus op de jaren 1980.” Zelf had hij destijds zo’n flatgebouw betrokken en wilde vastleggen hoe de huurders destijds waren ingericht.

Schmidt kreeg zijn stukken cadeau of vond ze op de rommelmarkt. Hij redt verschillende voorwerpen uit lege appartementen uit de vuilnisbak. Wat nu in het museum te zien is, is de slagroom op de taart, zegt de gepensioneerde. “Het zijn dus allemaal exposities, de zogenaamde vitamine B-goederen.” Het zijn dus dingen die alleen met relatie onder de toonbank naar buiten zijn gebracht. Denk bijvoorbeeld aan retrolampen of boeken die slechts in kleine hoeveelheden op de markt zijn gebracht.

Sommige van de permanente leningen hebben nooit de handel gehaald omdat ze eerder door de tijd waren ingehaald. Zo had de DDR in 1989 al kalenders voor 1991 gedrukt – met feestdagen die dan niet meer zouden bestaan.

De opening van de nieuwe permanente tentoonstelling staat gepland voor iets meer dan een maand. Het museum wil een breed publiek trekken – ook om een stukje geschiedenis levend te houden, zegt stadswoordvoerder Hartwig. “Dit zal heel erg naar de kern gaan van velen die de DDR nog bewust hebben meegemaakt – die het zich zullen herinneren – en deze herinneringen doorgeven aan de jongere generatie.”

Geef een reactie