Trabant-fans proberen in Polen een DDR-cultauto te bemachtigen

De Trabant was zeer gewild in de DDR, werd na de eenheid snel vervangen en is tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar. Daarom proberen fans al een aantal jaren hun droom te verwezenlijken om een ​​Trabbi in het buitenland aan te kopen. Maar de verzamelobjecten hebben hun prijs.

In de klassieke autoscene van Brandenburg is de DDR-cultbox Trabant nog steeds niet een van de oude ijzers. Hoewel het “karton” ongeveer 31 jaar na het einde van de productie een zeldzaamheid is, vindt het vanuit het buitenland vaak zijn weg terug naar de Duitse straten. De aanblik is dus niet langer ongewoon, want kleine auto’s in geel, blauw of crème rollen langzaam de grens van Polen over richting Brandenburg op de Autobahn 12 bij Frankfurt (an der Oder).

Wat automobilisten waarnemen, wordt bevestigd door degenen die bekend zijn met de Duitse oldtimermarkt. Jens Rüberg, clubvoorzitter van de “Trabbi Buggy Club 93 eV” uit Anklam (Mecklenburg-Vorpommern), zegt: “Het is echt al twee tot twee en een half jaar zo dat alle voertuigen die in de DDR zijn geproduceerd nu worden gekocht door de fans weer teruggebracht worden. Of het nu de Trabant of de Wartburg is die destijds gebouwd werden. Of het nu uit Polen, Hongarije, Tsjechië of Slowakije kwam. Ze werden eerder geleverd. Nu kopen liefhebbers van klassieke auto’s ze op weer in het buitenland.” In veel gevallen komen de auto’s volledig gerestaureerd terug, vervolgt Rüberg.

Gezien de vraag is het moeilijk te geloven dat er in april 1992 zelfs een tijdelijk inreisverbod was voor tweetaktmotoren in Polen. Onder andere de grens bij Frankfurt (an der Oder) was 36 uur lang gesloten. De reden hiervoor was de wilde verwijdering van oude voertuigen in het gebied dicht bij de grens. Daarnaast waren er illegale automarkten, zoals in het naburige Slubice, waar met auto’s werd geramd. Talloze Trabbi’s belandden gekannibaliseerd in de bossen of op vuilnisbelten.

Tegenwoordig is het daarentegen moeilijk om de oude sleeën uit Polen te halen. Want ook daar zijn de meeste modellen uit de jaren 60 en 70 zeer interessant voor oldieliefhebbers. Zo onderhoudt Bartosz Golebiowski een virtuele ontmoetingsplaats voor Trabant-fans op sociale media. Zijn kanaal “Trabant Polska” heeft momenteel meer dan 4.300 leden. “De uitwisseling van Trabants – oftewel kopen en verkopen – is momenteel erg dynamisch in Polen. Op onze Facebook-groep van Trabant-liefhebbers zie ik dat er bijna elke dag een nieuw lid bijkomt die de gelukkige eigenaar is van een Trabant.”

Golebiowski zegt dat men in Polen de spot dreef met het trotse stuk van de Oost-Duitse auto-industrie. De satellieten werden pejoratief ‘zeepkisten’ genoemd. Maar nu wordt de “Volkswagen van het Oosten” vooral door jonge autoliefhebbers ontdekt als een sympathieke oldie met een eigenaardige vorm. Volgens Poolse toneelkenners vindt menig erfgenaam nog steeds een vergeten schat in de garages van zijn voorouders. Anderen gaan jagen op autobeurzen op internet. Maar zelfs in het buurland is de Trabbi vaak slechts beschikbaar voor enkele duizenden zloty’s. Afhankelijk van de staat kunnen de prijzen tussen de 2.000 en 4.000 euro liggen.

Net als in Duitsland ontmoeten de gelukkige eigenaren elkaar graag live om te praten.

Geef een reactie