Laatste hoofd van de DDR buitenlandse spionage Großmann overleden

Voor hem waren oosterse agenten in het Westen ‘vredesverkenners’. Zelfs decennia na de val van de Berlijnse Muur zag Werner Großmann geen onrecht. Nu is hij dood.

Het laatste hoofd van de buitenlandse spionage van de DDR, Werner Großmann, is overleden. De voormalige onderminister van Staatsveiligheid is vrijdag 28 januari 2022 op 92-jarige leeftijd overleden, zoals zijn dochter bevestigde aan het Duitse persbureau in Berlijn. Keer op keer leidden zijn publieke optredens na de val van het communisme tot protesten. Großmann, ooit een van de plaatsvervangers van Stasi-chef Erich Mielke, had het werk van het DDR-ministerie voor Staatsveiligheid (MfS) tot het einde toe gerechtvaardigd. De Oost-agenten in het Westen waren ‘vredesverkenners’.

In 1995 trok de federale procureur-generaal de aanklacht in tegen de voormalige Stasi-kolonel-generaal wegens verraad en omkoping. Het Federale Constitutionele Hof had eerder de strafrechtelijke vervolging van fulltime Stasi-spionagewerkers als ongrondwettelijk bestempeld. Na zijn arrestatie op 3 oktober 1990 zat Großmann nog maar één dag in de gevangenis.

Großmann, die in 1986 Markus Wolf opvolgde, die jarenlang de leiding had gehad over spionage, bleef hoofd van de belangrijkste inlichtingendienst tot het Stasi-ministerie in 1990 werd ontbonden. Toen Wolf in november 2006 stierf, was Großmann ook aanwezig bij de urnbegrafenis op de centrale begraafplaats in Berlin-Friedrichsfelde, waar ook het ‘Gedenkstätte der Sozialisten’ staat.

Na het einde van de DDR verzamelde de opgeleide metselaar uit Saksen gelijkgestemden om zich heen en witgekalkte het verleden. “We hebben geen coups, moorden of ontvoeringen gepleegd zoals andere geheime diensten”, zei de man met het witte haar tijdens een ontmoeting met voormalige Stasi-officieren in Denemarken in 2007. De ontmoeting van de ex-Stasi-grootheden werd op felle kritiek onthaald door verenigingen van slachtoffers. Elders zei Großmann dat de MfS-medewerkers in overeenstemming met de wet hadden gehandeld. Over het algemeen zijn er geen mensenrechtenschendingen geweest, maar er kunnen individuele problemen zijn.

Er waren ook protesten in maart 2006, toen Großmann met andere Stasi-officieren verscheen tijdens een discussie bij de Gedenkstätte Hohenschönhausen, het voormalige detentiecentrum van de staatsveiligheid, en voormalige gevangenen belasterde. Grossmann stelde ook met spijt vast dat de geheime dienst van de DDR zich pas in 1989 de volledige omvang van de interne crisis in de DDR realiseerde.

In 2017 presenteerde hij zijn conversatieboek ‘Der Überzeugungstäter’ en legde hij de innerlijke werking van het Stasi-apparaat uit. “Ik heb nergens spijt van, ik heb niemand kwaad gedaan, ik heb geen misdaad begaan”, zei de voormalige kolonel-generaal. “Ik ben helemaal in vrede met mezelf.” Net als duizenden DDR-burgers hielp hij de vrede in Europa te bewaren. “Daar ben ik trots op.” Hij beschreef zijn arrestatie na de val van de Berlijnse Muur als “een onderscheiding en erkenning van mijn werk”.

De politiek gepensioneerde vatte zijn vroegere werk als volgt samen: Elke stap van relevante personen werd gecontroleerd. Bijgevolg was wat er werd gedaan ‘wat elke staat vandaag doet die zijn burgers wil beschermen tegen terroristische aanslagen’. En verder: “We hebben alle geplande locaties voor Amerikaanse raketten in Duitsland verduidelijkt, we hebben informatie gekregen van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel”. Het hoofdbestuur voor verkenning had alle politieke partijen in de Bondsrepubliek voor ogen.

Geef een reactie