DDR-ontwerper Karl Clauss Dietel overleden

Van bromfietsen tot radio’s en typemachines tot breimachines: Karl Clauss Dietel gaf als ontwerper veel producten in de DDR hun uiterlijk. Natuurlijk wist hij niet wat hij met de term ‘ontwerper’ aan moest. Integendeel, hij zag zichzelf als een ontwerper. Zijn reputatie duurde tot ver na het einde van de DDR: in 2014 ontving hij de designprijs van de Bondsrepubliek Duitsland voor zijn levenswerk. “Ik zie dit als een waardering voor het werk van veel collega’s in het Oosten”, zei hij destijds. Volgens zijn familie stierf hij op 2 januari 2022 verrassend thuis. Hij was 87 jaar oud.

Dietel ontwierp dingen die elke Oost-Duitser kent van vóór 1990 en waarvan sommige tot op de dag van vandaag een trouwe schare fans hebben. Hij was betrokken bij het ontwerp van de Wartburg 353, ontwierp de S50 bromfiets, Erika typemachines en de ETZ 150 motorfiets voor de Zschopau motorfietsfabriek. Hij werkte ook aan concepten voor een opvolger van de Trabant 601 en een klein automodel DRX.

Hij was vooral dol op motorvoertuigen. Al tijdens zijn afstudeerscriptie ontwierp hij een auto uit het middensegment. Maar veel van deze ambitieuze en toonaangevende ontwerpen gingen destijds nooit in serieproductie in de geplande economie van de DDR. Om deze reden werd hij door sommigen gezien als de “tragische held” van de DDR-auto-industrie. Veel van zijn ontwerpen zijn tot stand gekomen in samenwerking met Lutz Rudolph (1936-2011). Beiden worden als sympathieke partners beschouwd.

Dietel werd via een omweg een productontwerper. Eerst volgde hij een opleiding tot machinemonteur en ging na afronding van zijn leertijd naar de technische school voor autotechniek in Zwickau. Later studeerde hij aan de kunstacademie in Berlijn. Ook maakte hij naam als universiteitshoogleraar en functionaris bij de Vereniging van Beeldende Kunstenaars. Van 1988 tot 1990 was hij de voorzitter.

Dietel legde eens uit dat hij zich vaak liet inspireren door de natuur: “Elke bloesem is een fascinatie.” Het ‘open principe’ is kenmerkend voor zijn ontwerpen. De afzonderlijke elementen vormen duidelijk gescheiden eenheden. Dit had ook als voordeel dat gebruikers met weinig moeite technische wijzigingen en reparaties konden doorvoeren, zoals bijvoorbeeld blijkt bij de Simson bromfietsen, die nu nog steeds populair zijn. Daarom zijn ze nog steeds erg populair bij met name uitvinders. Dietel heeft verdere richtlijnen voor zijn ontwerp samengevat in de ‘vijf L’: duurzaam (langlebig), licht, klein (lütt), levensvriendelijk en stil (leise).

“We hebben een van de grote en vormende Duitse ontwerpers verloren”, zegt Frédéric Bußmann, algemeen directeur van de Kunstsammlungen Chemnitz. Zijn huis herbergt een collectie van meer dan 8.000 items van Dietels en gaf vorig jaar inzicht in zijn uitgebreide werk in de tentoonstelling ‘simson, diamant, erika’. “Dietel schreef niet alleen Duitse designgeschiedenis, maar ook esthetisch verfijnd en praktisch verrijkt het dagelijks leven van veel mensen in Oost-Duitsland”, benadrukt Bußmann. “Hij heeft zich gecommitteerd aan een duurzaam gebruik van hulpbronnen en moet worden gezien als een pionier op het gebied van ecologisch ontwerp.”

Foto: Laszlo Farkas

Geef een reactie