Een spectaculair plan: Het Palast der Republik in Berlijn redden!

Het Palast der Republik – deze maand 13 jaar geleden verdween het voor altijd. En daarmee het levenswerk van Heinz Graffunder (1926-1994), die de bouw van ‘Erich’s Lampenladen’ plande, die tussen 1973 en 1976 werd gebouwd. Wat tot op de dag van vandaag bijna niemand weet: Graffunder probeerde het met asbest besmette gebouw van de sloop te redden. Zijn spectaculaire plan is nu voor het eerst te zien in het DDR Museum in Berlijn.

Tentoonstellingsdirecteur Sören Marotz (48) toont trots twee modellen. Het zijn de nieuwe, exclusieve exposities van de speciale show ‘Palast der Republik’ die tot 18 april 2022 in het museum te zien is. Ze komen uit de nalatenschap van de DDR-sterarchitect die onder meer ook het Alfred Brehmhuis in de dierentuin van Berlijn bouwde.

De modellen, in bruikleen gegeven door Graffunder-dochter Karolin Huber, tonen het paleis samen met het Berlijnse stadspaleis, dat in de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd en in 1950 in opdracht van de DDR-regering werd opgeblazen. “In 1992 kwamen Graffunder en de architecten Lothar Arzt en Lothar Gericke op het idee om de twee gebouwen samen te voegen tot een nieuw gebouw”, vertelt Marotz. “Het was zijn poging om het paleis van de sloop te redden.”

Graffunder had toen al geraden dat het ooit zover zou komen. Twee jaar eerder liet de DDR-regering als een van haar laatste officiële handelingen het Paleis van de Republiek sluiten vanwege de belastende asbestvondsten. Experts maakten al snel de ronde dat renovatie vrij duur was (destijds werd verondersteld dat het ongeveer 400 miljoen D-Mark zou kosten) en dat alleen het slopen van het gebouw een optie was.

De eerste stemmen riepen ook luid om de herbouw van het opgeblazen stadspaleis, dat voor ‘Erich’s Lampenladen’ op de huidige Schloßplatz (toen Marx-Engels-Platz) stond totdat het werd opgeblazen.

De discussie kwam op gang toen politici zich begonnen af ​​te vragen wat er moest gebeuren met het leegstaande DDR-gebouw en het historische centrum van Berlijn na de Duitse hereniging. Reden voor Graffunder en zijn twee collega’s om snel te handelen.

Zo kwam haar project ‘Berliner Forum’ tot stand. “Hun plan was om het bestaande paleis te renoveren en te onderhouden en uit te breiden met delen van een te herbouwen stadspaleis”, zegt Marotz.

Er ontstond een synthese van het bestaande en het verleden. “Met het paleisplan wilde Graffunder zijn levenswerk behouden. Met de bijbehorende kasteelbouw wilde hij blijkbaar de zonde van de DDR goedmaken, die het gebouw in 1950 liet opblazen”, zegt Marotz.

De tentoonstellingsdirecteur laat een vel papier zien waarop Graffunder het idee grofweg heeft geschetst. “Toen werden de twee modellen gemaakt”, zegt Marotz.

Een daarvan is een zeer luxe versie van de paleis-paleisconstructie. Boven beide delen van het gebouw verheft zich een enorme daktuin met grote glazen daken boven de binnenplaats en het paleis. De tweede modelversie is een beetje uitgekleed. De daktuin ontbreekt. Alleen over de binnenplaats van het paleis steekt een glazen dak uit.

Een daarvan is een zeer luxe versie van de paleis-paleisconstructie. Boven beide delen van het gebouw verheft zich een enorme daktuin met grote glazen daken boven de binnenplaats en het paleis. De tweede modelversie is een beetje uitgekleed. De daktuin ontbreekt. Alleen over de binnenplaats van het paleis steekt een glazen dak uit.

Maar dat mocht niet baten. Het verhaal was anders. Van 1998 tot 2003 is het asbest uit het paleis verwijderd en is het gebouw tot op de kern gestript. Dit kostte 35 miljoen euro. Het paleis was in ruwe staat, een renovatie zou mogelijk zijn geweest. Het gebouw werd jarenlang tijdelijk gebruikt voor culturele projecten.

Maar in 2006 besloot de Bondsdag uiteindelijk om het Palast der Republik te slopen. Op 2 december 2008 viel het laatste deel van het gebouw, een trap.

Graffunder leefde niet meer om dit te zien. Hij stierf op 9 december 1994. Het enige dat overblijft is zijn reddingsplan.

Geef een reactie