De Stasi wilde het afbreken: nu krijgt het Hans-Zoschke-Stadion 500.000 euro van SED-assets voor een dak

Het is een ironie van de geschiedenis. Tijdens het DDR-tijdperk wilde de Staatsveiligheidsdienst het Hans-Zoschke Stadion, dat naast het MfS-hoofdkwartier in Lichtenberg lag, slopen. Nu moet de arena van club Lichtenberg 47 worden uitgebreid en een dak krijgen met de miljoenen van de voormalige SED-middelen.

De Senaat heeft inmiddels meer dan twaalf miljoen euro verdeeld aan de financiële erfenis van de DDR-staat die partij is en verdeeld over de districten. Het geld is bedoeld om belangrijke projecten en bouwprojecten in de wijken te ondersteunen. Hiervan gaat 500.000 euro naar het Hans-Zoschke-Stadion aan de Normannenstrasse in Berlijn.

Het geld wordt daar dringend verwacht voor de geplande aanleg van een gedeeltelijke overkapping. En niet alleen zodat de fans “in de toekomst ook in het droge voor Lichtenberg 47 kunnen juichen”, zoals Lichtenberg-Kamerlid Sebastian Schluesselburg (Die Linke) zegt.

De gedeeltelijke overkapping is nodig om het stadion (bijna 10.000 zitplaatsen) een vergunning te geven voor regionale competitiewedstrijden. Want in 2019 steeg SV Lichtenberg 47 naar de vierde regionale competitie noordoosten. In het nieuwe seizoen zullen legendarische teams als 1. FC Lok Leipzig, Carl-Zeiss Jena of Energie Cottbus te gast zijn in het Hans-Zoschke Stadion. Maar de arena voldoet nog niet aan alle eisen voor games op dit niveau. Andreas Prüfer, voorzitter van de Lichtenberg 47 Association, is blij dat er nu 500.000 euro van de voormalige SED-middelen het stadion binnenstroomt. “Met het geld dat nu is opgehaald voor een tribuneoverkapping, is het stadion toekomstbestendig”, zegt hij.

De wijk Lichtenberg had het geld aangevraagd bij de Senaat. “Ik ben erg blij dat het Zoschke Stadion nu de nodige fondsen heeft gekregen voor de uitbreiding”, zegt stadsdeelburgemeester Michael Grunst (links). “Het stadion is niet alleen van historische waarde, het is ook een echt stukje Lichtenberg. Wie toch eerlijk voetbal wil beleven in een familiale sfeer, moet naar het Hans-Zoschke-Stadion gaan.”

De arena zou vandaag eigenlijk niet meer moeten bestaan. In 1952 werd het sportveld aangelegd ter gelegenheid van het World Youth Festival, dat een jaar later in Oost-Berlijn plaatsvond. Het stadion is vernoemd naar de Lichtenberg-voetballer en verzetsstrijder Hans Zoschke, die in 1944 door de nazi’s werd geëxecuteerd. Dat deerde Stasi-chef Erich Mielke echter nauwelijks, die in 1972 het Hans-Zoschke Stadion wilde slopen om structurele uitbreidingen van het naastgelegen MfS-hoofdkwartier te kunnen doorvoeren.

Maar er kwam protest. Met hulp van het comité van antifascistische verzetsstrijders en Zoschke’s weduwe Elfriede Zoschke werd de sloop voorkomen. Dat de arena nu geschikt wordt gemaakt voor een competitie met gelden van de voormalige DDR-heersers is opmerkelijk, “als je bedenkt dat de Stasi het gebied in de gaten had voor hun uitbreidingsplannen”, zegt het parlementslid in Schlüsselburg.

Volgens deskundigen zou de SED aan het einde van de DDR een van de rijkste partijen van Europa zijn geweest. Haar fortuin werd geschat op 6,1 miljard DDR-mark, waarvan 3,3 miljard in fondsen en onroerend goed. Een deel van het geld van de staatspartij en andere massaorganisaties werd via nepbedrijven naar banken in Zwitserland overgemaakt. Na jaren van juridische geschillen tegen verschillende financiële instellingen, werd een actie ondernomen om deze activa te laten afkopen.

In totaal zou ruim 1,6 miljard euro zijn veiliggesteld. Het geld wordt nu in de Oost-Duitse deelstaten gebruikt voor economische herstructurering of voor sociale, culturele of sportieve projecten.

Geef een reactie