De gerecyclede Oost-Duitse grensovergang

De 160 km lange Berlijnse Muur baande zich vele jaren een weg door en rond de huidige hoofdstad van Duitsland en gaf inwoners van de westelijke sector slechts 14 grensovergangen om naar en/of door het Oosten te vertrekken. Je weet nooit wat je aantreft als je door de zijstraten en verborgen binnenplaatsen van Berlijn wandelt. Prenzlauer Berg heeft – ondanks het label van über-gentrified – nog steeds een overvloed aan verrassende vondsten, maar je zou niet verwachten dat je een gerecycled Oost-Duits grenscontrolepunt zou vinden naast een omgebouwd elektrisch onderstation uit de jaren 1920.

Het elektrische onderstation
Voordat we ingaan op hoe en wat er precies op deze binnenplaats in Oost-Berlijn is beland, is het de moeite waard om snel de grote fabriek die in het midden staat te bedekken. De fabriek – eigenlijk een elektrisch onderstation is ontworpen door de architect Hans Heinrich Müller (geboren in 1879 in Grätz, overleden in 1951 in Berlijn). Hoewel Müller misschien niet zo bekend is als andere architecten uit die tijd (zoals Walter Gropius of Mies van der Rohe), liet hij in Berlijn een blijvende architecturale erfenis na, die langzaamaan wordt erkend.

Terwijl Müller scholen en woongebouwen ontwierp, is hij vooral bekend om zijn werk als hoofd bouwkunde voor de BEWAG (Berlin Electricity Works). Müllers ontwierp tientallen elektriciteitscentrales en onderstations, zoals de ‘Kathedrale der Elektrizität’ in Kreuzberg, het Kraftwerk Rummelsburg en de Umspannwerk Buchhändlerhof, beter bekend als de voormalige technoclub E-Werk.

Zijn werk was een mengeling van expressief modernisme en baksteengotiek, strakke gevels in contrast met subtiele dakafwerkingen, abstracte pilarenfronten met spitsbogen, poorten en torens. Zijn ontwerpen waren sterk geïnspireerd op de Marienburg – het kasteel van de Duitse orde in wat nu Malbrok heet in Polen.

Verborgen op de binnenplaats van de schilderachtige straat Prenzlauer Berg, werd het Umspannwerk Marienburg zoals het vroeger heette, gebouwd in 1928 als een elektrisch onderstation. Het overleefde de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd en was actief in gebruik tot het begin van de jaren negentig toen het buiten dienst werd gesteld. Vreemd genoeg werden veel van de Oost-Duitse krachtcentrales en onderstations kort na de Duitse hereniging buiten gebruik gesteld – net als al zijn kerncentrales, zoals het Kernkraftwerk Greifswald. Men kan zich alleen afvragen waarom. De gebouwen werden gerenoveerd en herbestemd door een mediagroep en herbergen nu kantoren en meerdere drukkerijen.

Als het je lukt om je ogen af ​​te wenden van het indrukwekkende bakstenen gebouw en de omliggende straatkunst, zie je een ietwat groezelige carport. En het is precies deze carport die liefhebbers van geschiedenis van de koude oorlog zou moeten opwinden – want waar je naar kijkt is een…. Auto haven. Maar niet zomaar een Car Port. Dit groezelige, golvende, plastic uitziende ding is een van de weinige overgebleven originele stukken van de grenspost Bornholmer Straße.

De Bornholmer Straße Checkpoint – een Frans-Sovjet-affaire
De ‘Grenzübergangsstelle Bornholmer Straße’ – zoals de meeste grensovergangen tussen Oost- en West-Berlijn dateert uit het jaar 1961, met de bouw van de Berlijnse Muur. Het controlepunt maakte een theoretische doorgang mogelijk voor mensen uit de Sovjetsector naar de Franse sector en vice versa. De eigenlijke grens tussen Oost- en West-Berlijn (en theoretisch tussen Oost-Duitsland en West-Duitsland) was niet de brug zelf, maar de spoorlijnen van de S-Bahn eronder. Met de oprichting van de Berlijnse muur werden de S-Bahn-lijnen afgesneden bij de Bornholmer Straße, waardoor tientallen verlaten spookstations ontstonden.

Je zou kunnen zeggen dat Bornholmer Border Crossing een cruciale rol speelde in de gebeurtenissen die leidden tot de val van de muur. Op 9 november 1989 gaf Günter Schabowski, de minister van Informatie (de regeringswoordvoerder) een enigszins verwarrende persconferentie waarin hij ten onrechte de afschaffing van de grenscontroles tussen Oost- en West-Duitsland aankondigde.

Nadat de aankondiging was gedaan, stroomden duizenden Oost-Duitsers naar de grenscontrolepost Bornholmer Straße en eisten dat ze werden doorgelaten. De bewakers, die niet zeker wisten wat ze moesten doen, gaven uiteindelijk toe aan de massa. De Grenzübergang Bornholmer Straße was die dag het eerste gat in de muur geworden, waardoor ongeveer 20.000 mensen vrij en ongehinderd naar het westen konden stromen. Later die avond waren soortgelijke taferelen uitgebroken bij de andere Oost-Duitse grensovergangen.

De Duitsers waren er snel bij om de muur en grenscontroleposten in 1990 te verwijderen. De grenscontrolepost Bornholmer Straße werd ontmanteld en het materiaal dat enige waarde had, werd verkocht. Er zijn tegenwoordig minder originele delen van de Berlijnse muur over dan je zou denken, en er is nog maar een handvol Oost-Duitse wachttorens in Berlijn .

In de vroege jaren 90 slaagde de BEWAG (de hierboven genoemde Berlijnse elektriciteitsmaatschappij) erin om het golvende dak te kopen dat ooit de grenswachten en auto’s beschermde terwijl ze grondig werden gecontroleerd voordat ze het Oosten (of Westen) overstaken en het als een auto installeerden haven op de binnenplaats van het Umspannwerk in de Marienburger Straße. En daar is het sindsdien gebleven.

Nog liefde over voor een voormalig Checkpoint dak?
De voormalige controlepost werd afgebroken, een dealer van gebruikte auto’s vestigde zich op het perceel en werd vervolgens gedwongen te vertrekken nadat een supermarkt had besloten daar zijn thuis te maken. Het Oost-Duitse grensdak is nu een van de weinige overgebleven originele stukken van een zeer belangrijke gebeurtenis in de Duitse geschiedenis (niet elk checkpoint dat je ziet is echt – checkpoint Charlie is het beste voorbeeld -> hint: het is een replica van het origineel). In 2012 probeerden de huidige eigenaren van het dak het op eBay te verkopen omdat de grond waarop het staat zou worden gebruikt voor een nieuw gebouw – maar dat is er blijkbaar nooit van gekomen.

Het dak bleef onverkocht en het voorgestelde gebouw werd nooit gebouwd. Het 35 meter lange en 5 meter hoge “elastische” (Oost-Duitse plastic) dak blijft auto’s, fietsen en de vreemde lading papier beschermen tegen de elementen. Wie weet voor hoe lang, want Prenzlauer Berg is een hot ontwikkelingsproduct. Wat misschien wel de laatste originele DDR Kaufhalle in Prenzlauer Berg was – direct naast het dak van de Bornholmer Checkpoint wordt momenteel afgebroken om plaats te maken voor een gigantisch nieuw luxe gebouw – het zou dus geen verrassing zijn als het dak zou eindigen nog een keer in beweging.

Geef een reactie