Geen verbetering in positie voormalige DDR-ambtenaren

De coalitie debatteert in Schwerin al meer dan twee maanden achter de schermen en nu is het duidelijk: het project, dat in de eerste plaats werd geïnitieerd door de staatskanselarij van premier Manuela Schwesig (SPD), ligt van tafel. DDR-ambtenaren die na 1990 als ambtenaar in dienst zijn genomen, zullen hun pensioen blijven verlagen – als ze ook een pensioen hebben ontvangen voor hun tijd in zogenaamde systeemrelevante activiteiten tijdens de DDR.

De Rijkskanselarij wilde de verlaging van de pensioenen eigenlijk afschaffen met een nieuwe Ambtenarenwet. Dertig jaar na de Duitse hereniging is dit onderscheid niet meer actueel, zei Staatskanselarijbaas Heiko Geue (SPD) als rechtvaardiging. Hij verwees naar soortgelijke regelingen in Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. De oorspronkelijke rechtvaardiging voor de nieuwe wet luidde dat de betrokken personen waren gecontroleerd op “bijzondere systeemnabijheid” voordat ze werden toegelaten tot de ambtenarij.

Ook de BBP-staatsvoorzitter Christian Schumacher had hierop gewezen. Zijn politievakbond voerde campagne voor een nieuwe regeling in het wetgevingsproces. De BBP-baas schreef aan de leden van het deelstaatparlement. De vorige bezuiniging treft “alleen ambtenaren die meerdere keren zijn gecontroleerd en grondwettelijk zijn verklaard, en die jarenlang hun en onze veiligheid hebben gewaarborgd, of dat nog steeds doen”, legt Schumacher uit in de brief. “Ze moesten nog steeds enorme nadelen accepteren”, klaagde Schumacher.

De staatscommissaris voor het verwerken van de SED-dictatuur, Anne Drescher, had echter massale kritiek op de nieuwe verordening en sprak van een klap in het gezicht van de slachtoffers. Het DDR-systeem werd niet alleen gesteund door de Stasi en de weinige veroordeelde functionarissen. De vele medewerkers in de staatsorganen en administraties zijn ook verantwoordelijk voor het functioneren van het DDR-systeem, schreef Drescher in een verklaring over het wetsontwerp. Ze zouden zich hebben aangepast en zouden nu eenzijdig de voorkeur krijgen als ambtenaren met de nieuwe verordening. De slachtoffers van dit systeem zouden nog steeds met nadelen moeten leven. Al met al wordt op deze manier het dictatoriale karakter van het SED-regime afgezwakt en wordt een mentaliteit om een ​​grens te trekken bevorderd.

In de coalitiefracties van de SPD en de CDU leidde deze kritiek kennelijk tot reflectie, en daarna kwamen er meer debatten, vooral in de CDU-fractie. Het resultaat: de geplande nieuwe regeling is van tafel. Morgen moet de financiële commissie beslissen. In een amendement nemen de SPD en CDU de kritiek van Drescher over. Daar staat: “De wetgever geeft aan dat een betere positie van ambtenaren, wier tewerkstelling dicht bij het systeem een ​​bijzondere persoonlijke nabijheid tot het systeem van de voormalige Duitse Democratische Republiek suggereert, uitdrukkelijk niet is bedoeld.” Daarnaast schrijven de SPD en CDU dat veel mensen nog steeds moeten leven met de gevolgen van “hun afstand of bewuste afbakening van het staatssysteem”.

Massale kritiek komt van de linkse factie. Het wiel weer terugdraaien is volkomen ongepast, “omdat alle personen die de status van ambtenaar bereikten, waren gecontroleerd op eerdere Stasi-activiteiten”. Blijkbaar wordt het onrecht om “ideologische redenen” niet weggenomen.

Geef een antwoord