Station Alexanderplatz in Berlijn vertelt geschiedenis

Het treinstation Alexanderplatz in Mitte is een van de startpunten voor toeristen. In 2019 stapten hier dagelijks meer dan 152.000 reizigers in en uit. S-Bahn en U-Bahn, evenals trams en bussen komen hier samen en brengen inwoners en gasten naar elke hoek van Berlijn. We vertellen hoe het treinstation Alexanderplatz veranderde van een gracht in een van de belangrijkste treinstations van Berlijn.

Gebouwd op een gedempte Königsgraben, een voormalige gracht in het oude Berlijn, werd het stationsgebouw gebouwd tussen 1881 en 1882 volgens de eerste ontwerpen van de architect Johann Eduard Jacobsthal. De eerste treinen van de Berlijnse Stadtbahn stopten in februari 1882 op het station Alexanderplatz, langeafstandstreinen stopten drie maanden later.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte het station in de jaren twintig in verval. Het Alexanderplatz-station werd vernieuwd op basis van ontwerpen van Friedrich Hülsenkampf, waarbij de Deutsche Reichsbahn bijzondere nadruk legde op verbeterde verlichting van de perrons.

In juni 1928 pasten Berlijn en daarmee het station Alexanderplatz zich aan de S-Bahn aan. Stoomlocomotieven reden nog gedeeltelijk, maar werden geleidelijk vervangen door elektrische treinstellen. In de jaren die volgden, tot 1932, werden grote renovatiewerken uitgevoerd aan de lokettenhallen en wachtkamers. Tegelijkertijd werd de kelder ingericht en werd een overgang naar de ondergrond gecreëerd.

In november 1943 beschadigden geallieerde bommen Berlijn en het stationsgebouw ernstig ; vanaf april 1945 – de Slag om Berlijn – was het S-Bahn-verkeer op het station stil. Slechts zeven maanden later, in november 1945, werd het verkeer hervat en begon de wederopbouw van het station complex.

De renovatie eindigde pas in 1951, daarna begon de volgende herinrichting elf jaar later. Eerst verwijderde de stad de bovengrondse rotonde op de Alexanderplatz en paste het station vervolgens aan het ‘socialistische stadsbeeld’ aan. Dit omvatte zowel de beglazing van de zijwanden als een granieten gevelbekleding van de onderbouw. De architect Günter Andrich en de constructeur Horst Paul Günter Matzko ontvingen voor de wederopbouw een internationale architectuurprijs. In de onderdoorgang die de S-Bahn met de U-Bahn verbindt, werd een voetgangersdoorgang gebouwd, die na de politieke verandering werd aangevuld met tal van winkels.

Met zijn drie metrolijnen (U2, U5 en U8) is het Alexanderplatz-station een van de grootste metrostations van de Berlijnse metro. Het perron voor de eerste metrolijn werd tussen 1910 en 1913 gebouwd: de U2. Het verbindt het noordoosten (Pankow) met het westen (Ruhleben) van Berlijn. Dit werd gevolgd door de start van de bouw van de huidige U8-lijn, die niet kon worden voltooid vanwege het faillissement van AEG. De stad Berlijn nam het project over en opende het nieuwe treinstation in april 1930. De U8 verbindt het noorden (Wittenau) met het zuiden (Hermannstrasse) van Berlijn. De bouw van de U5-lijn begon in 1926 en 1927. Het station werd 11,25 meter onder het maaiveld gelegd over de twee bestaande stations. Net zoals de U8 ook opengingde U5 in 1930. Het verbindt het oosten (Hönow) met het centrum (centraal station) van Berlijn.

Het perron van de U8 op Alexanderplatz station werd gescheiden van de rest van het station na de volledige verdeling van Berlijn. In totaal zes treinstations – waaronder Alexanderplatz – werden tussen 1961 en 1989 als spookstations beschouwd. De ingangen van het perron werden dichtgemetseld om het bestaan ​​te verdoezelen.

Alexanderplatz is een populaire ontmoetingsplaats voor Berlijners en Berlijnse bezoekers dankzij de zeer goede verbinding met het lokale vervoer van Berlijn. Al jaren wordt het door velen gebrandmerkt als lelijk en gevaarlijk. Ondanks dat het politie-veldkantoor in 2017 is opgericht en dag en nacht open is, is het aantal aangiftes van zedendelicten, aanrandingen en winkeldiefstal het afgelopen jaar gestegen.

Tijdens de deling van Berlijn leidde een manier om te wisselen tussen de lijnen U2 en U5 direct over het perron van de U8-lijn in Oost-Berlijn. Het perron werd aan beide zijden dichtgemetseld zodat er een direct pad ontstond dat niet anders was dan de andere. Alleen de geluiden van de passerende treinen achter de muren gaven aan dat een deel van het station er nog was.

Zowel de S-Bahn- als de U-Bahn-stations op Alexanderplatz zijn, samen met de Fountain of Friendship of Nations, de Wereldklok, het Berolinahaus en het Alexanderhaus, een officieel cultureel monument in Mitte.

Station Alexanderplatz is ook een winkelstation. Bakkerijen, apotheken, drogisterijen maar ook snackbars en fastfoodketens zijn hier op de verschillende niveaus te vinden. Vlakbij ligt het winkelcentrum Alexa met een verkoopoppervlak van 43.000 vierkante meter. In de directe omgeving van het treinstation zijn er drogisterijen, supermarkten en biologische markten, evenals andere winkels om te winkelen en de CUBIX-bioscoop op Alexanderplatz.

Geef een reactie