Werken voor de klassenvijand: dwangarbeid in DDR-gevangenissen

Of het nu Ikea, Aldi, Quelle, C&A of Siemens is: ze hebben allemaal geprofiteerd van de dwangarbeid van gevangenen in gevangenissen van de DDR. Veel van deze voormalige gevangenen lijden tot op de dag van vandaag nog aan de fysieke en emotionele gevolgen. Tot op heden hebben ze geen enkele vergoeding ontvangen voor hun werk.

Ikea, Aldi, Otto, Quelle, Woolworth, C&A, Siemens en vele andere bedrijven profiteerden van het werk van gevangenen in DDR-gevangenissen vóór de val van de Berlijnse Muur. In totaal waren er meer dan 6000 bedrijven die deelnamen aan deze twijfelachtige Duits-Duitse handel. De dwangarbeiders die moesten zwoegen voor de klassenvijand in de DDR-gevangenis moesten aan strikte normen voldoen. Degenen die dat niet konden, zouden in donkere cellen of eenzame opsluiting terecht kunnen komen en hun voedselrantsoen kan worden geannuleerd.

Foto: Holger Rossmann

Elke dag wordt Holger Rossmann herinnerd aan de gevaarlijke dwangarbeid die hij in 1975 moest doen in de Bitterfeld Chemical Combine . Giftige chloorloog verbrandde zijn huid en kwikdampen beschadigden zijn longen. De 69-jarige, die nu in Rijnland-Palts woont, lijdt aan huidproblemen, depressies en slaapstoornissen. Elke Schlegel uit Koblenz, die gevangen zat in de beruchte vrouwengevangenis Hoheneck , kampt nog steeds met de gevolgen van haar opsluiting. Ze lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en depressie.

Holger Rossmann en Elke Schlegel wilden alleen maar vrij gaan. Holger Rossmann werd verliefd op een vrouw uit de Bondsrepubliek en Elke Schlegel wilde weg uit de DDR met zijn constante beperkingen.

In 1975 werd Holger Rossmann veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens vermeende propaganda voor de klassenvijand. Hij moest zwoegen in het detentiewerkkamp in de Bitterfeld Chemical Combine , in verouderde faciliteiten waaruit voortdurend giftige chloor- en kwikdampen ontsnapten. “Het was extreem heet”, herinnert Rossmann zich.

Daarom lekte er altijd kwik uit. Ik wist dat kwik giftig was. Maar ik had geen idee hoe gevaarlijk dat was voor mijn gezondheid.

Holger Rossmann, DDR-gevangene en dwangarbeider

De gevangenen werden ingezet waar normale arbeiders niet wilden werken omdat het te gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid was.

Elke Schlegel werd in 1984 in Jena gearresteerd. Ze kon haar zoontje van twee snel aan haar moeder overhandigen, waarna ze werd weggevoerd. Haar vergrijp: ze had een uitreisvisum aangevraagd en had telefonisch met haar neef in het westen gesproken. Ze werd veroordeeld tot een jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens “onrechtmatig contact onderhouden”.

Foto: Elke Schlegel

Ze diende haar straf uit in de beruchte Hoheneck- gevangenis onder bijna onmenselijke omstandigheden. Het eten was eigenlijk oneetbaar, zei Schlegel. Omdat op de zakken die werden gebruikt om het naar de keuken te vervoeren, stond “Ongeschikt voor menselijke consumptie”. Kakkerlakken zwommen in de soepen gemaakt van wortel- en aardappelschillen.

En Elke Schlegel moest ook dwangarbeid verrichten: ze naaide fijne panty’s in stukwerk, zonder pauze. Er waren geen vaste werktijden. Degenen die niet voldoen aan de standaard kregen hun toch al karige voedsel rantsoen of werden in eenzame opsluiting gehouden.

Ina Jaekel, die gevangen zat omdat ze naar het Westen wilde vluchten, was ooit op haar werk bezweken. Ze werd naar de ziekenboeg gebracht, waar de dokter haar snel keek en naar haar leeftijd vroeg. Ina Jaekel is het antwoord zelfs na 37 jaar niet vergeten: “Hoe oud ben je? 18? Sta op, ga door!”

Veel vrouwen hebben hun gezondheid geruïneerd tijdens deze zware dwangarbeid in de Hoheneck-gevangenis. En wat velen alleen maar vermoedden: ze werkten ook voor bedrijven in de Bondsrepubliek Duitsland – criminele gevangenen die niet zo strikt geïsoleerd waren als de politieke gevangenen, herinnert Elke Schlegel zich:

De gevangenen spraken erover. En de criminelen hadden meer contact met de buitenwereld. En toen werd er gezegd dat we panty’s voor het westen zouden naaien.

Elke Schlegel DDR-gevangene en dwangarbeider

Foto: Elke Schlegel

In 1985 werd Elke Schlegel door de Bondsrepubliek Duitsland vrijgekocht. In een supermarkt in het westen herkent ze de panty’s die ze in de gevangenis van de DDR heeft genaaid. Ze lagen daar op de worteltafel, zei Schlegel. En ook het beddengoed van Hoheneck. “Ik had graag hardop willen schreeuwen en mensen vertellen onder welke omstandigheden dit is gemaakt.”

Aldi verkocht de panty’s uit het Oosten onder de naam Sayonara en Iris. Woolworth, Karstadt, Hertie, Neckermann en Quelle verkochten ook panty’s en beddengoed uit de DDR-gevangenis.

Daarnaast waren er camera’s, schoenen, cassettes, meubels, kleding, keukenfornuizen, televisies – in totaal profiteerden ongeveer 6.000 bedrijven zoals Siemens, Ikea, Otto , C&A, Hertie en vele anderen in de Bondsrepubliek van goedkope gevangenisarbeid van de DDR. Volgens latere schattingen van de archiefautoriteit van Stasi had het een jaarlijks verkoopvolume van 200 miljoen D-Marks .

Ongeveer 40.000 gevangenen zwoegden in de DDR-gevangenis voor bedrijven in de Bondsrepubliek. Sommigen van hen meldden zich bij de Internationale organisatie voor Mensenrechten in Frankfurt nadat ze uit de gevangenis waren vrijgelaten en naar het Westen waren vertrokken. Karl Hafen was destijds de voorzitter van de vereniging en schreef naar enkele van de bedrijven die de gevangenisgoederen vanuit het oosten met een prachtige winst in het westen verkochten. “We schreven naar de bedrijfsleiding”, herinnert hij zich. ‘Neckermann ontkende het, de bron antwoordde niet.’

Dit gedrag is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Drie maanden geleden schreef Dieter Dombrowski van de Union of Victims ‘Associations of Communist Tyranny een brief aan 14 bedrijven. Ze verkochten goederen die geheel of gedeeltelijk waren vervaardigd in gevangenissen van de DDR. Er is u gevraagd om een ​​noodfonds voor voormalige politieke gevangenen te steunen.

Met uitzondering van Ikea weigerden ze allemaal, met het argument dat ze niets wisten. Dombrowski accepteert dat niet. Omdat de West-Duitse bedrijven die handelden in producten uit de DDR allemaal zonder uitzondering wisten waar ze vandaan kwamen, aldus Dombrowski, die zelf als politiek gevangene dwangarbeid in de DDR-gevangenis moest verrichten.

Roland Jahn, de federale commissaris voor de Stasi-dossiers , vindt de houding van de bedrijven die willen stelen van hun morele verantwoordelijkheid uiterst twijfelachtig.

Het gaat er vooral om recht te doen aan de slachtoffers. En wat ik echter waarneem, is dat de mensen die in de DDR hebben geleden en die onrecht is aangedaan, vandaag de dag nog steeds geen recht wordt gedaan. En daarom is het belangrijk dat het werk hier doorgaat, dat bepleit wordt dat er bijvoorbeeld een hulpfonds komt voor mensen die als het ware hun gezondheid in gevaar hebben gebracht door dwangarbeid.

Roland Jahn, federaal commissaris voor het Stasi Archief

Maar zo’n hulpfonds voor ex-gevangenen, die nog steeds lijden onder de gezondheidsgevolgen van hun werk in de DDR-gevangenis, is niet in zicht. De bedrijven die eerder van dit werk hebben geprofiteerd, willen niet meedoen.

Geef een reactie