Verplichte vaccinaties zoals in DDR-tijd

Het staatshoofd van Sachsen-Anhalt, Reiner Haselhoff, zou ook het Russische vaccin Sputnik V laten injecteren. In het Oosten hebben ze veel ervaring met Russische vaccins.

“We moeten er alles aan doen om de vaccinatie in Duitsland te versnellen”, zei de CDU-politicus tegen de kranten van de Funke-mediagroep. Het vaccin Sputnik V zou echter eerst moeten worden goedgekeurd voor gebruik door het Europees Geneesmiddelenbureau. Deze goedkeuring is nog in afwachting.

Men zou moeten praten over mogelijke leveringen van vaccins met Rusland, zei Haseloff. In het Oosten van Duitsland hebben ze een lange ervaring met Russische vaccins. “We hebben geen probleem met Sputnik V. Als kind werd ik met succes ingeënt tegen polio met een Russisch preparaat (…). Ik wil op elk moment met Spoetnik V worden ingeënt,” zegt hij. Hij zou echter niet vroegtijdig en op een publiekelijk effectieve manier worden ingeënt. “In een dergelijke situatie moeten politici als laatste aan zichzelf denken”, aldus het staatshoof van Sachsen-Anhalt.

“Een mogelijke vaccinatie-eis zou ‘een probleem voor de ethische raad’ kunnen zijn”, zegt de CDU-politicus in de kranten. “We moesten worden ingeënt in de DDR. Ik heb het overleefd.”

Rusland had het vaccin tegen Sputnik V afgelopen zomer al goedgekeurd, al waren er toen nog geen belangrijke tests uitgevoerd. Begin februari publiceerde het medische tijdschrift ‘The Lancet’ gegevens over de hoge effectiviteit van het vaccin. Volgens Russische informatie is het vaccin inmiddels in meer dan 30 landen geregistreerd.

Foto: Martin Rulsch

Geef een reactie