Muurslachtoffer Michael Bittner werd nooit gevonden

Midden in de nacht voerde de 25-jarige Michael Bittner zijn ontsnappingsplan uit. Het was op 24 november 1986 omstreeks 01.20 uur toen hij de grensinstallaties in Glienicke/Nordbahn naderde. Met behulp van een houten ladder overwon hij de binnenmuur en sloeg het alarm af. Terwijl de voortvluchtige over het patrouillepad en de controlestrook rende, ontdekten de grenswachten hem, zo’n 200 meter bij hem vandaan.

Michael Bittner, geboren op 31 augustus 1961 in Oost-Berlijn, groeide op met zijn broers en zussen na de vroege dood van hun vader met hun moeder in Berlin-Pankow. Na school liep hij stage als metselaar bij VEB Baureparaturen Pankow en in zijn vrije tijd was hij vaak betrokken bij het metselen aan het huis van zijn moeder. In mei 1980 werd Michael Bittner opgeroepen voor militaire dienst in de Nationalen Volksarmee. Volgens de herinneringen van zijn moeder werd hij daar vaak lastiggevallen: “Zelfs bij kleine gelegenheden ging Michael rechtstreeks naar het gebouw.” Toen Michael Bittner in oktober 1981 uit het leger werd ontslagen, was hij een ander mens: “Stil en teruggetrokken, op de een of andere manier gehurkt en altijd onderweg voor een reserve-dienst”, aldus een beschrijving van zijn moeder achteraf.

Sinds april 1984 probeerde hij de DDR te verlaten met een Ausreiseanträge. Hij wilde ‘vrij zijn en zich niet laten betuttelen door de staat’, zo beschreven vertegenwoordigers van de staatsorganen zijn motieven om het land te verlaten. Zijn aanvraag was zeer zorgvuldig geformuleerd: de jongeman wilde zijn moeder en broers en zussen niet schaden Voor de Staatsveiligheid bleef hij in de categorie van degenen die wilden vertrekken die als verhaalbaar werden beschouwd. In 1986, toen een ander verzoek om het land te verlaten mislukte, besloot hij te vluchten.

Op 23 november 1986 nam Michael Bittner afscheid van zijn broer en zei dat zijn aanvraag om het land te verlaten was goedgekeurd en dat hij gewoon niet wist wanneer. Hij vertelt hem noch zijn moeder over zijn ontsnappingsplannen. Gedurende die nacht voerde de 25-jarige zijn ontsnappingsplan uit. Het was op 24 november 1986 omstreeks 01.20 uur als hij de grensinstallaties in Glienicke / Nordbahn naderde. Voor het nieuwe leven in het Westen had hij zijn persoonlijke papieren bij zich. Met behulp van een houten ladder overwon hij de binnenmuur en sloeg een alarm af. Terwijl de voortvluchtige over het patrouillepad en de controlestrook rende, ontdekten de grenswachten hem, zo’n 200 meter bij hem vandaan. Omdat de controlestrook in dit gebied smal was, bereikte Michael Bittner snel de laatste grensmuur, plaatste zijn ladder en klom de sporten op. Toen hij net met zijn handen de top van de Muur kon bereiken, hadden de grenswachten hem onder vuur. Vervolgens viel Michael Bittner op zijn rug, geraakt door twee kogels in de rug. “Het varken is gepakt”, zou een van de grenswachten hebben geroepen, volgens Westerse ooggetuigenverslagen. Om 01.50 uur meldde de regimentsarts zijn dood. Kort daarna werd autopsie op zijn lichaam gedaan in de Militaire Medische Academie van het Nationale Volksleger in Bad Saarow en van daaruit op 28 november 1986 opgehaald door een MfS-voertuig. Vanaf dat moment is zijn spoor verloren.

Gewaarschuwd door het geweervuur ​​gingen de inwoners van West-Berlijn naar de grens en konden ze door gaten in de Muur zien hoe Michael Bittner werd afgevoerd. Even later verschenen ook leden van de Westerse politie, douane en de Franse gendarmerie. Ze probeerden foto’s en filmopnamen te maken van de plaats delict. Al in de vroege ochtenduren berichtte de West-Berlijnse radio over de mislukte ontsnappingspoging. De volgende dagen was er op de Westerse media veel aandacht voor de gebeurtenissen in het noorden van Berlijn. Naast de Senaat van Berlijn veroordeelde de federale regering ook het gebruik van vuurwapens. De toenmalige minister van kanselarij Wolfgang Schäuble sprak bijvoorbeeld over een ‘spanning op de betrekkingen tussen de Bondsrepubliek en de DDR’ en riep de regering van de DDR op alles te doen om ‘alle vormen van geweld aan de grenzen in Duitsland te doen ophouden’. De drie Westerse bondgenoten reageerden ook met verontwaardiging op dit ‘hernieuwde gebruik van brutaal geweld, dat een volledige minachting voor het menselijk leven vertegenwoordigt’.

Slechts drie dagen na de fatale schoten op de voortvluchtige René Gross en Manfred Mäder vreesde de SED-leiding voor haar reputatie na het incident op 24 november. ‘De politieke gevoeligheid van de staatsgrens met Berlijn (West) maakte het noodzakelijk om het incident te verdoezelen. Voorkomen moest worden dat geruchten over het incident in omloop zouden komen of dat informatie daarover West-Berlijn of [naar] de BRD binnenstroomt’, aldus een MfS-rapport uit juli 1988. Daarom deed de Staatsveiligheid al het mogelijke om de dood van Michael Bittner te verbergen en om zijn verdwijning in de doofpot te stoppen. De betrokken grenswachten en het medische personeel moesten schriftelijk beloven om te zwijgen, de openbare telefooncel in de kazerne werd geblokkeerd. Om zijn spoorloze verdwijning te verklaren en hen tegelijkertijd te intimideren, bedacht de afdeling Staatsveiligheid een connectie tussen Michael Bittner en een ‘criminele bende van mensenhandelaars’ die hem op 26 november 1986 ‘op een voorheen onbekende manier de DDR uit hebben gesmokkeld’. Ze startten zelfs een fictief onderzoek tegen de man die werd neergeschoten en vaardigen op 4 december 1986 een arrestatiebevel uit tegen hem wegens ‘verraderlijke agentenactiviteit’ en ‘illegale grensoverschrijding’. Overlijdensakten en autopsiebevindingen werden vernietigd, evenals het bewijs van zijn crematie en begrafenis. In het registratiedossier in Berlin-Pankow staat in ​​de staatsveiligheidsgegevens dat Michael Bittner op 9 december 1986 naar de Bondsrepubliek is vertrokken.

Hoewel de moeder sinds de verdwijning van haar zoon vreesde dat hij degene zou zijn die op 24 november 1986 in de Westerse media werd gemeld, ontkenden de autoriteiten van de DDR een dodelijk incident bij de Muur en hielden ze tot het laatst toe dat er niets was gebeurd.

De moeder van Michael Bittner kon niet kalmeren vanwege de onzekerheid over het lot van haar zoon. Tijdens de vreedzame revolutie, medio januari 1990, wendde ze zich tot minister Wünsche van Justitie van de DDR met het verzoek om opheldering over het lot van haar vermiste zoon. Systematisch onderzoek begon echter pas met de Duitse eenwording. Eind 1997 veroordeelde de jeugdkamer van de regionale rechtbank van Berlijn de twee schutters wegens doodslag tot jeugdstraffen van een jaar en drie maanden, die werden opgeschort. Wiens schoten Michael Bittner raakten en doodden, konden niet worden vastgesteld. Omdat de twee handelden in ‘bewuste en weloverwogen samenwerking’, moesten ze volgens de rechtbank elk ‘de schoten van de ander laten toeschrijven’.

In een ander proces, zes maanden later, werden de superieuren van de schutters door de Berlijnse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voorwaardelijk.

Maar zelfs nadat het strafrechtelijk onderzoek werd afgerond, vond de moeder van Michael Bittner geen rust: het lichaam van haar zoon was verdwenen. Haar hoop was ‘dat er nog steeds iemand is die op de hoogte was van de gebeurtenissen van die tijd. De familie van Bittner hoopt dat iemand de moed heeft om hen na al die jaren eindelijk kan vertellen waar Michaels urn is gebleven.

Geef een reactie