De laatste homecomputer in de DDR

Dertig jaar geleden produceerde de DDR haar laatste homecomputer, de KC compact. Het ging onder de jaarwisseling 1989/90 ten onder, vond nauwelijks kopers – maar er is tegenwoordig veel vraag naar.

In de jaren tachtig ontwikkelde de DDR een hele reeks computers en zakrekenmachines. Naast de kantoorcomputer domineerden twee apparaatseries, beide genaamd KC 85, hoewel ze afkomstig waren van twee fabrikanten: de KC 85/2, 85/3 en 85/4 van Mikroelektronik Mühlhausen en de KC 85/1 en KC 87 van Robotron Dresden. Beide kleine computerseries werden eind jaren tachtig vervangen; beide door instructie van bovenaf: DDR-bedrijven werden immers door de staat gecontroleerd en waren ondergeschikt aan een ministerie.

Robotron wendde zich tot de educatieve computer A 5105 bedoeld voor scholen, geschikt voor netwerken en CP / M-compatibel. In 1988 was het gereed voor serieproductie; Aan het begin van het schooljaar 1989/90 werden slechts 1.000 exemplaren geproduceerd.

En Mühlhausen wendde zich tot de KC compact. Dat was niet gewenst. Er was zojuist een floppydisk-extensie vrijgegeven voor de KC 85; een tweedelig apparaat met een basis, die in feite een aparte CP / M-compatibele computer was, en het eigenlijke diskettestation. Voor de ingenieurs was het niet bepaald een project dat hen na aan het hart lag om een ​​westerse computer te moeten kopiëren in plaats van de vorige kleine computerlijn. Omdat de vorige KC-computers in-huis ontwikkelingen waren die geen rolmodel hadden, was de KC compact een echte kloon van de Amstrad CPC, die al vijf jaar op de markt was (in West-Duitsland aanvankelijk als Schneider CPC, totdat Amstrad in 1988 een Duitse vestiging oprichtte).

De CPC was als patroon geselecteerd omdat deze, in tegenstelling tot de Commodore 64 en Atari 800, werkte met de Z80 processor. De DDR produceerde het al jaren en in grotere aantallen als de U 880. De U 880 was te vinden in de overgrote meerderheid van de DDR-computers, van eenvoudige leercomputers en kleine computers tot CP / M-compatibele kantoorcomputers zoals de PC 1715. Voor westerse chips zouden dure buitenlandse valuta moeten worden betaald; en de efficiëntere landen vielen onder het importembargo waar alle landen van het Oostblok onder leden. Daarnaast was de CPC niet voorzien van een geavanceerde grafische chip voor snel bewegende sprites (grafische objecten die op de achtergrond liggen) zoals de C64 en was daardoor goedkoper na te bootsen.

Toen de nieuwe computer eind oktober 1989, een paar dagen voor de val van de Berlijnse Muur, voor het eerst in een grote groep werd gepresenteerd op een computerconferentie, was het enthousiasme bedwongen. Zeker omdat de speaker uit Mühlhausen het toestel nog niet bij zich had.

Sommigen verwachtten een 16-bits computer. Anderen vroegen zich af waarom er nog een 8-bits computer moest worden gebouwd die niet compatibel was met de bestaande computers in dezelfde prestatieklasse. Sommigen waren trots op de vorige KC 85 omdat het geen kloon was zoals de meeste computers uit het Oostblok, maar een ontwikkeling uit de DDR. Zelfs in het westelijke buurland, in de Bondsrepubliek, stond geen homecomputer uit eigen productie.

De KC compact was niet slecht. Hij had aansluitingen voor een cassettedrive, antenne-uitgang en RGB, joystick, printer, een stereo-aansluiting en een uitbreidingspoort, waarvoor in de eerste plaats een floppydisk drive bedoeld was.

Het was geklokt op 4 MHz, sneller dan de vorige KC-modellen, en uitgerust met 64 KB RAM, waarvan 42 KB gratis beschikbaar was. Aangezien de processor slechts 64 KB geheugen kon adresseren, moest de 32 KB ROM bit voor bit in de adresruimte worden opgenomen, afhankelijk van het gebruik. Het besturingssysteem inclusief BASIC was geleend van de CPC, al was het maar om de gewenste compatibiliteit met de westerse computer te garanderen.

De KC compact gebruikte de CM 607 als videocontroller, een Bulgaarse replica van de originele 6845-chip geproduceerd door verschillende westerse fabrikanten. In plaats daarvan vond een verzamelaar een schijnbaar geïmporteerde 6845-chip in één apparaat; In de DDR was het niet ongebruikelijk dat, afhankelijk van de beschikbaarheid, chips, Oost-Europese replica’s of klonen uit de DDR-productie, sommige geïmporteerd uit het Westen, zelfs binnen een modelserie werden gebruikt. Net als de CPC was de KC compact geen grafisch wonder zoals de C64, maar ondersteunde hij een resolutie tot 640 x 200 pixels. Dit maakte 80 karakters per regel mogelijk en dus een gemakkelijke tekstverwerking.

Een aanzienlijke verbetering was het geluid. Eerdere computers in de DDR produceerden eenvoudige melodieën met een pieper. De KC compact maakte voor het eerst gebruik van een geluidschip, een driedelige AY-3-8910 van General Instrument, die onder meer in de CPC werkte. Het werd herbouwd in de DDR onder de aanduiding U 8912.

Geef een reactie