Erich Honecker’s eerste en enige officiële staatsbezoek aan de BRD
Erich Honecker, de voorzitter van de Staatsraad van de DDR, kwam op deze dag in 1987 jaar, exact 33 jaar geleden naar Bonn, voor een werkbezoek. De dag van zijn bezoek was een belangrijke dag voor Bonn. De stad begon namelijk gesprekken over een stadspartnerschap met Potsdam, dat na vele jaren gerealiseerd is.
Bondskanselier Helmut Kohl ontving zijn gast van het ‘echt bestaande socialisme’ op de luchthaven. Alleen daar op de luchthaven ervoer Honecker ‘warmte uit de DDR’, aldus GA-correspondent Ekkehard Kohrs: “Jonge pioniers, kinderen van medewerkers van de Permanente Zending, overhandigden bloemen, legden hun rechterhand op hun hoed en riepen in koor: ‘Seid bereit, immer bereit’ (bekende leuze ‘altijd klaar’ die de FDJ-pionieren structureel zeiden, red.) Een grote autocolonne. ”Honecker komt tijdens zijn werkbezoek nauwelijks in aanraking met de bevolking van Bonn. Het bewaken en beveiligen van gasten uit het oosten in Bonn is tot in de puntjes georganiseerd. Alleen de twee grenswaakhonden Kanto en Rex in de kanselarij gromden hoorbaar.”
De toen 75-jarige SED-leider merkte niets van de marginale protesten. Op de avond van 8 september demonstreerden leden van het Vredesforum in Bonn voor Hotel Bristol, waar Honecker 113 gasten uitnodigde voor een diner. De demonstranten eisten de sloop van de Muur, dat twee jaar later werkelijkheid zou worden maar waar in 1987 nog geen enkele aanleiding toe was.
Honecker ontmoette slechts enkele passanten toen hij zijn oude metgezel Herbert Wehner op de Weißdornweg bezocht. Honecker zwaaide naar enkele voorbijgangers en gaf zelfs de kleine Veronica uit Bad Godesberg een handtekening – de enige op dit station.
Het bezoek van de SED-chef was voor Bonn minder belangrijk. Belangrijker was het nieuws dat burgemeester Hans Daniels op 7 september aankondigde: de DDR-stad Potsdam was klaar om met Bonn in gesprek te gaan over het opzetten van een stedenband. Dit positieve signaal had de burgemeester kort daarvoor gekregen in een telefoongesprek met het hoofd van de permanente vertegenwoordiging van de DDR, Ewald Moldt. Die ‘verbinding als zusterstad’ kwam er maar verliep in het begin moeizaam.