Homoseksuelen in de DDR: ‘We roepen op tot herziening van de beweging’

In de jaren tachtig verzetten ook lesbiennes en homo’s zich tegen het DDR-regime. Activisten zoals Wolfgang Beyer doen hier uitgebreid onderzoek naar.

Wolfgang Beyer, eist, samen met Anette Detering en Christian Pulz dat de lesbische en homobeweging in de DDR in de jaren tachtig wetenschappelijk wordt verwerkt en op grotere schaal wordt gebruikt in het publieke discours. “We bekritiseren dat de onafhankelijke lesbische en homobeweging in de DDR in de jaren tachtig nog niet volledig is onderzocht. Hoewel er tal van individuele vertegenwoordigingen zijn, komen ze bijna uitsluitend van de activisten van die tijd”, zo vertelt Beyer.

Ursula Sillge, mede-oprichter van de ‘Sonntags-Club’, schreef in 1991 bijvoorbeeld ‘Un – Sichtbare Frauen’, Rainer Marbach en Volker Weiß publiceerden in 2017 de bloemlezing ‘Konformitäten und Konfrontationen’. En Eduard Stapel, een van de medeoprichters van de homobeweging in de DDR, publiceerde ongeveer tien jaar geleden een kleine publicatie over zijn eigen zaak bij de Rijksvertegenwoordiger van Magdeburg voor de Stasi-documenten.

Er zijn enorme reeksen publicaties over het politieke en sociale systeem ‘DDR’ bij de Stasi-Unterlagen-Behörde (BStU) evenals de Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur. “Niemand heeft deze meer dan tien jaar oude beweging van lesbiennes en homo’s in de DDR echter systematisch verwerkt en de talloze documenten van de MfS geëvalueerd – die door veel van de betrokkenen zelf zijn opgevraagd en bekeken. Deze onderzoekskloof is gewoon merkbaar. Iedereen die zich intensief met dit onderwerp bezighoudt, moet dit ook opmerken”, zo vervolgt Wolfgang Beyer.

Door de langdurige vriendschap met Christian Pulz is Beyer tot deze conclusie gekomen. “Verder ook door de creatie van de film ‘Out in Ost Berlin’ van Jochen Hick en Andreas Strohfeldt uit 2013. Deze film was een poging om ook een kijkje te nemen in de politieke dimensie van de beweging. Talrijke protagonisten van de Oost-Duitse lesbische en homobeweging hebben hun zegje – waaronder Christian Pulz, destijds een van de belangrijkste spelers in de emancipatiebeweging in de DDR”, aldus Beyer.

Als onderdeel van zijn onderzoek naar een filmproject is Wolfgang Beyer zijn eigen onderzoek begonnen op basis van de MfS-bestanden van Christian Pulz. In 1982 richtte hij samen met Eduard Stapel en Matthias Kittlitz de eerste homoseksualiteitswerkgroep op van de protestantse studentengemeenschap in Leipzig.

Kort daarna ging hij naar Oost-Berlijn. In 1984 creëerde de Staatsveiligheid een zogenaamde OV – een operationeel proces – genaamd ‘Orion’ over hem. Alleen dit bestand telt 10.000 pagina’s over een periode van zes tot zeven jaar. Deze uitgebreide gegevensverzameling laat al zien hoe actief de Oost-Berlijnse lesbische en homobeweging in de jaren tachtig was en hoe heftig het staatsapparaat van de DDR erop reageerde.

Geef een reactie