Koreaanse aandacht voor Berlijnse Muur

Maandag 10 augustus hebben de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, en de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kang Kyeong-hwa, elkaar ontmoet bij het Berlijnse Muurmonument. Na een gezamenlijke persconferentie kregen ze een rondleiding over de gedenkplaats door Dr. Axel Klausmeier, directeur van de Stiftung Berliner Mauer.

“Aangrijpende moment. Dertig jaar na de Duitse hereniging herdenkt het Berlijnse Muurmonument aan de Bernauer Straße in Berlijn een verdeelde stad, een versplinterd land en vooral de vele slachtoffers die deze verdeeldheid heeft geëist”, zo reageerde de Koreaanse minister.

Dit was een van de redenen waarom het bezoek van Heiko Maas en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Kang Kyeong-hwa aan het monument van de Berlijnse Muur bijzonder emotioneel was.

“Velen van ons kunnen zich het leven in een verdeeld land nog herinneren toen gezinnen werden gescheiden en we niet wisten of we elkaar ooit weer zouden zien. Zelfs dertig jaar later raken deze ervaringen ons als Duitsers nog steeds diepgaand”, aldus Heiko Maas.

“Onze landen kennen de pijnlijke ervaring van verdeeldheid. Deze keer heeft het wonden achtergelaten in ons land. Maar deze plek is ook een herinnering dat het overwinnen van de deling mogelijk is. Ik wens Korea veel succes bij zijn inspanningen om vrede te brengen op het hele Koreaanse schiereiland”, zo besluit de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

Foto’s: Photothek via Stiftung Berliner Mauer

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Geef een antwoord