Vakantie-podcast: Berlijn – deel 4

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Maar de gevolgen van dat breukmoment in 1989 zijn nog altijd voelbaar.
Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989. Gedurende de maand juli is op deze site wekelijks een aflevering te horen.
Vandaag deel 4: Berlijn in de jaren na de val van de Muur.

9 november 1989 was niet alleen een historische dag omdat de muur viel. Diezelfde avond ging in Oost-Berlijn ‘Coming out’ in première. Het was de eerste film in de DDR rond homoseksualiteit. Wat betekende de val van de muur voor Berlijnse holebi’s? Dat vragen we aan Erwin De Decker, een Belg in Berlijn die met ‘Berliner Luft’ thematische wandelingen in de stad organiseert.

Sinds 1989 stromen toeristen en bezoekers toe in Berlijn. In 1995 was er opnieuw een cruciale gebeurtenis die de ogen van de wereld op Berlijn vestigde: het kunstenaarskoppel Christo en Jeanne-Claude pakte de Rijksdag in. Het duurde amper twee weken, maar er kwamen vijf miljoen mensen kijken.

In die periode doken er ook meer en meer bouwkranen op in Berlijn. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden Oost- en West-Berlijn zich helemaal anders ontwikkeld. Nu moesten ze terug samengebracht worden tot één geheel. De twee stadshelften boden tijdens de Koude Oorlog tegen elkaar op. Toen in Oost-Berlijn de protserige Karl-Marx-Allee werd aangelegd, reageerde men in West-Berlijn met de bouw van het hypermoderne Hansaviertel.

Na de val van de Muur moesten een aantal prestigeprojecten de hereniging van de stad onderstrepen. Het Palast der Republik, hèt symbool van de DDR, werd in 2008 ondanks hard protest afgebroken. Op dezelfde plek wordt sindsdien het slot van de Pruisische keizers gereconstrueerd. Daar opent dit jaar het Humboldt Forum. Het project kent hevige voor- en tegenstanders. Daarover praten we met de Nederlander Paul Spies, directeur van de Stiftung Stadtmuseum Berlin.

Vonden West- en Oost-Duitsers sinds 1989 meer toenadering tot elkaar? Dat horen we van Friederike Gänsslen. Ze groeide op in Beieren, maar trok na de val van de muur naar Berlijn en trouwde er met een Oost-Duitser. De vooroordelen tussen haar Oost- en West-Duitse familieleden raakten maar moeizaam uit de weg geruimd.

Beluister hier de podcast, deel 4:

Geef een reactie