DDR-atlete Ines Geipel: ‘De Stasi heeft me verminkt’

Dertig jaar dictatuur, dertig jaar vrijheid: voor Ines Geipel zijn er tot nu toe twee levens die ze heeft geleefd. “En ik heb altijd een klein gevoel: Oh, het begint pas”, zegt de in Dresden geboren voormalige atlete, die onlangs haar zestigste verjaardag vierde.

In de DDR maakte Geipel in 1984 naam als sprinter van wereldklasse van SC Motor Jena. Zij vestigde in 42,20 seconden een wereldrecord van 4×100 meter.

Zonder te weten dat er iets mis is gegaan en dat ze, zoals veel DDR-atleten, deel uitmaakte van de verplichte staatsdoping. “Een misselijk gevoel, waar zijn we eigenlijk hier, dat topsporters vergezeld heeft. Er was geen actieve kennis ”, zegt de ex-atlete.

Ondanks alle discussies over DDR-sport, heb je nog steeds ‘de blauwe pil’ in je hoofd. Dit is een zeer verkleind en verkeerd beeld. “Het gaat over de vraag waar de DDR-sport aan gekoppeld was. En we hebben het over medisch onderzoek, militair onderzoek, staatsgeheim”, aldus Geipel. “We hebben het over gevechtsorganen, teruggetrokken kennis en uiteindelijk veel leed.”

In 1984, toen haar plannen om de DDR te ontvluchten bekend werden bij de staatsveiligheid, werd ze een sportverrader die uit de circulatie werd genomen. Een spion in de sportclub had haar verraden.

De Stasi reageerde niet preuts. Bij een vermeende blindedarmoperatie werd ze door haar buikspieren gesneden, het was het einde van haar carrière. “Het bewijs spreekt voor zich”, zegt Geipel. “Er was een operatie die niet was aangegeven en het resultaat was slecht. Het is een verhaal dat te maken heeft met dictatuur en geheime dienst.”

Totdat ze in 1989 via Hongarije wist te ontsnappen, beleefde ze een tijd van intimidatie. Ze mocht haar studie in Jena niet afmaken, haar doctoraat werd ingetrokken. “Ik had tuinman of verkoper van een kerkhof kunnen zijn”, zegt Geipel. “Dat kun je natuurlijk wel, maar ik wilde meer van mijn leven.”

Geipel is boeken gaan schrijven na de Wende.

Geef een reactie