In memoriam: Radio-icoon Christian Bienert was ook in de DDR een ‘held’

Elke zondag een raadsel: Christian Bienert was wekelijks op RIAS Berlin te horen met een spelletje dat zijn vriend Hans Tosenthal verzon. In 1993 verzorgde Bienet de laatste uitzending van RIAS, maar het spelletje ging door op een nieuwe zender. Onlangs overleed hij.

Hans Rosenthal lanceerde ‘Das Klingenden Sonntagsrätsel’ vele jaren geleden. Iedereen die Hans kende weet dat zijn motto was: De show moet doorgaan. De bedenker overleed in 1987 maar het spelletje werd voortgezet. Deelname uit Oost-Berlijn was vrijwel onmogelijk, want de Stasi bekeek alle briefkaarten die vanuit het Oosten naar de West-Duitse zender van de geallieerden werd gestuurd en hield ze veelal achter.

Christian Bienert ging vele jaren door met radioprogramma’s maken. Ook na de val van de Muur was het spelletje nog lang te horen op de radio.

In eerste instantie duurde de radioshow maar een paar weken. De radio in de Amerikaanse sector van Berlijn, de Rias, wilde alleen via brieven voor ‘Das Klingenden Sonntagsrätsel’ bepalen hoe goedbeluisterd het programma was in Opper-Franken, waar het ook zenders had.

Vanaf 7 maart 1965 ontvingen de Rias niet alleen post uit Franken, maar – veel spannender – ook uit de DDR. Hans Rosenthal nam daarom al snel afscheid van de microfoon met de woorden: “Onze luisteraars in Midden-Duitsland en Oost-Berlijn kunnen natuurlijk ook meedoen aan het kleine raadspel, zij het direct of via een hulpadres.” Het was Rosenthal die de spelletjesshow uitvond en – hoewel hij sindsdien was gestopt met de de functie van entertainmentdirecteur van Rias – deze tot kort voor zijn dood op 10 februari 1987 modereerde.

Het rinkelende zondagse raadsel bleef klinken, Christian Bienert nam het programma over. Dat was niet vanzelfsprekend: op ZDF bijvoorbeeld overleefde Rosenthal’s spelshow Dalli Dalli zijn uitvinder niet, ondanks een reanimatiepoging van Andreas Türck. Het zondagse raadsel van Bienert werd een van de oudste entertainmentformats op de Duitse radio, een evergreen in een mediamarkt die werd gedomineerd door popmuziek, filemeldingen en saaie grappen.

Bienert was een ander type dan Rosenthal. Hij was rustiger. Als hij zijn lichte baard niet droeg, zou hij erg op Günter Netzer lijken. Hij leek ook op een voetballer in de manier waarop hij ter zake kwam, nauwkeurig en toch gepassioneerd. En zijn bril zou zelfs Steve McQueen in The Getaway of Robert Redford in The Three Days of Condor hebben geëerd. Het was een uitdrukking van een ontspannen zelfvertrouwen op basis van understatement. In zijn vrije tijd las Bienert veel over decoderingsmethoden. Maar met radiospelletjes zelf meedoen, dat deed hij niet!

Sinds 1969 of 1970, dat kon hij zich niet precies herinneren schreef Bienert teksten voor Rosenthal en selecteerde muziekstukken. “Hans zat in de bestuurderscabine, ik schopte kolen. Hij had veel geduld met mij”, herinnerde Bienert zich. Na de dood van Rosenthal raakte het publiek gewend aan zijn sonore stem.

Het grootste gevaar voor het voortbestaan van het programma brak pas in 1994 uit. Op dat moment fuseerden de Rias in de Duitse omroepcultuur die voortkwamen uit de uitzending van de DDR tot Deutschlandradio. Allereerst zond het oude weststation hoogtepunten uit de vroegere programmering uit. Het voormalige ooststation zond ook hoogtepunten uit. Er volgde een nationaal programma dat radicaal hervormd werd. Alle programma’s verdwenen uit het programmaschema, behalve ‘Das Klingenden Sonntagsrätsel’. Dus Christian Bienert ging door met het oplossen van de puzzel op de zender.

De zondagpuzzel was niet zo dat je alles moest weten. De luisteraars hoefden Weiss Ferdl niet te herkennen als de tolk van Line 8, maar Bienert vroeg bijvoorbeeld naar de echte naam van de muzikale humorist – je kont het opzoeken. Bienert wist uit de vele brieven dat hij intergenerationele discussies initieerde en de tolerantie in families verhoogde voor een andere muzieksmaak. Hij kende ook buren die vanwege zijn programma samen ontbeten en puzzelden. Het raadspel werd een ritueel. Bienert: “Ik lijk een beetje op iemand die elke zondag op bezoek komt”, zo vertelde hij in 2006.

Aan de andere kant was hij niet een van die professionele goede humeurhouders, want er waren er zoveel op de radio. Christian Bienert was beleefd, uiterst vriendelijk en zeer authentiek. Zijn kantoor was een ramp. Brieven stapelden zich op. Een collega doorzocht de brieven en sorteerde ze. Bienert beantwoordde de brieven, schriftelijk of telefonisch, en sloeg ze ijverig op, zodat hij maanden later weer brieven kon vinden wanneer hij ze nodig had voor zijn programma.

Het was niet zo dat mensen het oplossingswoord gewoon naar het U-vormige radiostation in de wijk Schöneberg stuurden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog was gebouwd. Sommigen hielden een boek bij en schreven de antwoorden wekelijks in een boekje. Als het vol was, stuurden ze het op naar de zender op de Hans-Rosenthal-Platz. “Het is ontroerend”, zei Bienert in 2006. Hij had passie voor zijn vak.
Soms bracht hij ook luisteraars bij elkaar omdat hij wist dat de een iets had waar de ander naar op zoek was, zoals een zeldzame muziekopname. “Het zondagse raadsel is een legitiem excuus om bij de luisteraars te komen”, aldus Bienert zo’n 14 jaar geleden tijdens een interview. “Maar de relatie moest een permanente menselijke brug zijn, ze mocht niet uitgeput raken in een wedstrijd.”

In de winter 1989/90 beleefde Christian Bienert iets ongelooflijks met zijn programma: korte tijd werd hij het aanspreekpunt voor duizenden luisteraars voor wie een Muur was opengegaan. Dit kwam waarschijnlijk ook door het feit dat hij de Rias voor zoveel mensen had gepersonifieerd en, hoewel hij voor een omroeporganisatie werkte, zo’n goede ontvanger was, zo’n attente luisteraar.

Last but not least was het zondagse raadsel een venster naar het Oosten geweest voor de oude Rias: zes procent van de brieven kwam uit de DDR. Weinigen schreven hun afzender bot op. Anderen stuurden de oplossing anoniem, velen gebruikten hulpadressen van familieleden en kennissen in het Westen. Enkele maanden na de dood van Rosenthal vond Bienert zelfs een vrouw, Michaela Wegener genaamd. Ze kreeg ook een adres: West-Berlijn, Torgauerstrasse 45. De kans dat de Stasi brieven naar dit dekadres zou laten glippen, was groter dan brieven die rechtstreeks aan de Rias waren geadresseerd.

‘Maar het meeste ging niet goed’, meent Bienert. In 2001 overhandigden de toenmalige Gauck-autoriteiten twee koffers onderschepte brieven – een klein overblijfsel van wat was gevangen in de snuffeltrawlers. Bienert las en las, de oude wachtwoorden verschenen weer: de loterij op zondag verlootte kleine prijzen – boeken, platen, cd’s – en als Bienert een ‘konijntje’ of ‘nummer’ opsomde onder de winnaars, bleek bij de Stasi dat mensen in het Oosten hadden meegedaan.

In de late herfst van 1989 onderschepte echter niemand de DDR-post. Het zondagse raadsel ontving in september 12.000 brieven, waarvan 500 uit de DDR. In januari 1990 waren er 155.000 brieven, waarvan 126.000 uit het Oosten. Het aantal verdubbelde opnieuw tot maart, negen van de tien brieven en kaarten kwamen nu uit de DDR. Het raadsel van 18 februari 1990 – met 71.992 brieven – bracht het recordaantal schrijvers voor een enkele uitzending. Na een paar maanden was het oude niveau weer bereikt, want sindsdien schreven er wekelijks 600 tot 1800 mensen aan ‘Das Klingenden Sonntagsrätsel’.

Christian Bienert is op 7 juli gestorven. Hij werd 72 jaar.

Geef een antwoord