Nieuw monument in Chemnitz: Vanaf hier reed de ‘wunderbus’ naar het Westen

Er is een gevangenis in het midden van de populaire Jugendstil-woonwijk op Kaßberg in de op twee na grootste stad van Saksen. Van hieruit kwamen meer dan 30.000 mensen naar het Westen, die Wolfgang Vogel had verkocht.

De laatste stop voor vrijheid had een naam die staat voor gebrek aan vrijheid, voor totalitair denken en voor de ‘dictatuur van het proletariaat’: Karl-Marx-Stadt. Er is echter geen reden om aan te nemen dat de verantwoordelijke SED- en Stasi-kameraden zich ooit bewust waren van de diepere symboliek van deze locatiekeuze.

In de op twee na grootste stad van Saksen, Chemnitz – omgedoopt tot Karl-Marx-Stadt tegen de wil van de bevolking in 1953, die onmiddellijk werd teruggedraaid met een meerderheid van 76 procent na het feitelijke einde van het SED-regime in 1990 – leidde de DDR-rechterlijke macht die mensen samen, die door de Bondsrepubliek waren vrijgekocht. Hier stapten ze in bussen, die ze meestal via de grensovergang Herleshausen naar de Bondsrepubliek brachten.

Vaak was er de hoofdhandelaar van de DDR, Wolfgang Vogel, advocaat en vertrouweling van Honecker. Hij had de touwtjes in handen van de organisatie, die in ongeveer 26 jaar de SED-dictatuur met ongeveer 3,5 miljard Westmark had verlaten. De prijs van vrijheid voor meer dan 33.000 mensen.

De oude gevangenis in Chemnitz diende als overslagpunt voor de transporten. In die tijd deed het dienst als voorlopige hechtenis-locatie van de Stasi in het district Karl-Marx-Stadt. Nu is het bekend geworden: na jaren van touwtrekken, deze authentieke plek van dictatuurcriminaliteit rondom mensenhandel, wordt uitgebreid tot een permanent monument – de opening staat gepland voor 2022.

Na de aarzelende start van de contacten tussen de DDR en de federale regering (trouwens met medewerking van de uitgever Axel Springer, waaraan het bedrijf WELT toebehoorde) in 1963, werden in de daaropvolgende twee jaar ongeveer 2.500 mensen vrijgelaten uit de DDR-gevangenissen.

Toen was er een inzinking: tot 1974, op één uitzondering na, konden nooit meer dan 1.000 gevangenen ooit naar het Westen komen voor geld en goederen. Vanaf 1975 nam het aantal licht toe met lichte schommelingen en bereikte het zijn absolute hoogtepunt in 1985 met meer dan 2.500 mensen die door het Westen werden vrijgekocht.

De busmaatschappij Reichert uit Hessen was verantwoordelijk voor de geheime transporten van Chemnitz naar de Bondsrepubliek. Zodat zo min mogelijk werd opgemerkt, leende de Stasi zelfs van James Bond: met een druk op de knop op het dashboard kon de chauffeur de kentekens van zijn bus veranderen – van West naar Oost en terug. De meeste gevangenen omschrijven de reis over de grens als zeer emotioneel. Vanwege de ‘schok’ van plotselinge vrijheid spraken velen alleen over de ‘wonderbus’.

“De federale en deelstaatregeringen, evenals de stad Chemnitz, waren overeengekomen om de kosten van ongeveer vier miljoen euro op zich te nemen”, zegt Jürgen Renz, voorzitter van de leer- en herdenkingssite van de Kaßberg-gevangenis. Aanleiding was een bezoek van de Saksische minister van Cultuur Barbara Klepsch (CDU) aan de bouwplaats op de gedenkplaats. “De Staat Saksen staat achter het project”, zegt Klepsch. Ze was ‘diep geraakt’ door de geschiedenis van de plaats. Het is belangrijk dat de gevangenis een plek wordt om te gedenken en te leren. Toekomstige generaties zouden ook moeten achterhalen wat er toen gebeurde.

Tot nu toe geeft alleen een openluchttentoonstelling langs de gevangenismuur informatie over de geschiedenis van de plaats van onrecht. Een bewaard gebleven uitkijktoren en twee wandsegmenten met prikkeldraad werden uitgebreid met informatiepanelen van glas. Een deel van de voormalige gevangenis is al gesloopt; Daar worden momenteel woonhuizen gebouwd. De rest werd tot 2010 gebruikt als correctionele voorziening en is sindsdien leeg.

De permanente tentoonstelling wordt gecreëerd in de voormalige gevangenisvleugel B, die bekend werd als de ‘vogelkooi’ vanwege het gebruik ervan voor de vrijheid om gevangenen vrij te laten. “Op de Kaßberg werden de vrijgekomen kopers gewoonlijk vier tot zes weken lang ‘opgepompt’ voordat ze naar het westen mochten reizen”, zegt getuige Chris Bürger.

De Chemnitzer Verein wordt de eigenaar van het monument. “Plannen om het Kaßberg-monument onder de vlag van de Stiftung Sächsische Gedenkstätten te integreren, zijn van tafelgeveegd”, zei Renz. De vereniging heeft een huurovereenkomst van 25 jaar ondertekend met de investeerder van het gebeuren.

Foto: DPA

Geef een reactie