DDR-dorp Lugau maakt popgeschiedenis

Talloze muzikanten en bands kwamen in tijden van verdeeld Duitsland massaal naar Lugau, een klein DDR-dorp aan de rand van het Spreewald. Daar ontstond een pulserende muziekclub naar westers model. De documentaire ‘Lugau City Lights’ vertelt het verhaal van Alexander Kühne, die de strikte DDR-regels trotseerde en samen met zijn mede-campagnevoerders iets ongekends voor de regio bouwde.

Zijn visie op een jonge en spectaculaire club werd werkelijkheid – de muziekclub ‘Extrem’ was tot in de jaren negentig in heel Duitsland bekend. Vooraanstaande gasten, waaronder Rammstein en Fettes Brot, die destijds op het podium stonden, kwamen terug naar Lugau voor de documentatie.

Met behulp van archiefopnames en tegenscènes wordt het opwindende levensgevoel overgebracht naar een generatie die naar muziek uit West-Duitsland luisterde en droomde van een groot, zelfbepaald leven.

Alexander Kühne vertelt hoe de documentaire tot stand is gekomen:

Alexander Kühne, geboren in 1964, groeide op in Meißen in Lugau, nu de deelstaat Brandenburg. Na een stage in een schroeffabriek werkte hij op een kolenwerf, bij de staatsverzekeringsmaatschappij en verkocht hij modeltreinen. In 1990 verhuisde hij naar Berlijn en volgde een opleiding tot televisiejournalist. Hij werkt als auteur en redacteur voor verschillende culturele tijdschriften (waaronder Tracks, Polylux, Foyer, Metropolis), schrijft scenario’s voor televisiefilms en herziet cinemamateriaal als ‘ScriptDoctor.’

Zijn eerste roman ‘Düsterbusch City Lights’ verscheen in 2016 bij Heyne Hardcore. Het resultaat was het gelijknamige theaterstuk en de documentaire ‘Lugau City Lights’ voor Arte/MDR. Heyne Hardcore’s tweede roman was ‘Kummer im Westen.’

Tim Evers werkt ook als auteur, regisseur en journalist voor de ARD. In zijn rapporten en documentaires richt hij zich voornamelijk op de gebieden cultuur, muziek, samenleving en geschiedenis.

Geef een reactie