‘Raad der Wijzen’ samengesteld rondom herdenkingsmonument communistische tirannie

Op 13 december 2019 besloot de Bondsdag een centraal monument op te richten voor de slachtoffers van de communistische tirannie in Duitsland. Zo is het wettelijke kader geschapen om een ​​gat te dichten in het Duitse landschap van gedenktekens en herdenkingen, waar herhaaldelijk door slachtofferverenigingen en de Federale Stichting op is gewezen om de SED-dictatuur jarenlang te verwerken. De organisatie kent een commissie die advies geeft. Onlangs werd een eerste zichtbare handeling hieromtrent verricht.

Zoals de internationale vergelijking laat zien, maken gedenktekens ter herdenking van de misdaden die zijn gepleegd door de communistische dictaturen en hun slachtoffers al lang deel uit van de herinneringscultuur in andere landen.

Een eerste stap in de realisatie van het centrale monument was het maken van een haalbaarheidsstudie. De federale commissaris voor cultuur en media was hiervoor verantwoordelijk. Dit was de taak van de Federale Stichting voor Renovatie, vertegenwoordigd door Dr. Anna Kaminsky en de Union der Opferverbände Kommunistischer Gewaltherrschaft (UOKG), vertegenwoordigd door Dieter Dombrowski, belast met de inhoud van het concept en verantwoordelijk als begeleider het hele project.

Als coördinator van het project begon politicoloog Melanie Dore in mei bij de Federale Stichting voor Renovatie. Het coördinatiecentrum wordt ook ondersteund door een adviesraad van negen leden, benoemd door de staatsminister van Cultuur en Media, prof. Monika Grütters. Leden van de Adviesraad zijn zowel hedendaagse getuigen als vertegenwoordigers van politiek en wetenschap:

*Gesine Oltmanns, burgerrechtenactiviste en een van de organisatoren van de maandagdemonstraties in Leipzig
*Prof. Dr. Ines Geipel, voormalig voorzitter van de Doping-Opfer-Hilfevereins, schrijver en professor aan de Ernst Busch Academie voor Dramatische Kunsten in Berlijn
*Olaf Weißbach, algemeen directeur van het Robert Havemann Gesellschaft in Berlijn
*Prof. Dr. Claudia Weber, hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis aan de Europese universiteit Viadrina aan Frankfurt an der Oder
*Prof. Dr. Leo Schmidt, Technische Universiteit Brandenburg Cottbus, voorzitter Denkmalpflege
*Prof. Dr. Jörg Ganzenmüller, hoogleraar Europäischen Diktaturenvergleich aan de Universiteit van Jena en voorzitter van het bestuur van de Ettersberg Stichting
*Marianne Birthler, voormalig federaal commissaris voor de documenten van de staatsveiligheidsdienst van de voormalige Duitse Democratische Republiek (BStU)
*Christine Lieberknecht, voormalig premier van Thüringen
*Stephan Hilsberg, stichtend lid van de Sociaal-Democratische Partij van de DDR (SDP), voormalig parlementair staatssecretaris bij het Ministerie van Bouw, freelancer voor Deutschlandfunk Kultur

Geef een reactie