In memoriam: Renate Krößner

Ze was een van de filmsterren van de DDR: Actrice Renate Krößner is maandag overleden na een kort, ernstig ziekbed op 75-jarige leeftijd.

De DDR zag er toen oud uit, grijze gevels, sloophuizen, S-Bahn-treinen tussen woestenij. Maar Ingrid Sommer alias Sunny was een ster, niet alleen toen ze op het podium stond in de schijnwerpers en zong, ook in de tussendoortjes, de affaires, de tranen, de afleveringen in fabrieken en ziekenhuizen. ‘Solo Sunny’ was de naam van de film, Konrad Wolf en Wolfgang Kohlhaase waren de regisseurs, de film werd opgenomen in het centrum van de Oost-Berlijnse bohemien op Prenzlauer Berg en de vijfendertigjarige Renate Krößner speelde de hoofdrol. Het was haar zevende speelfilm na arbeidersdrama’s en komedies en optredens op verschillende provinciale podia, en het raakte midden in de politieke dooi van de late jaren zeventig die het Oost-Duitse socialisme een kleine culturele avant-garde gaf.

De buitenstaander Sunny, die Renate Krößner precies de juiste mix van tederheid en snotterigheid gaf toen ze ’s ochtends afscheid nam van haar geliefden (‘Het is zonder ontbijt. Is ook zonder discussie’) of zich verzette tegen het onhandige verkleden van bandleden, was het gezicht van deze beweging, wiens korte bloei al snel eindigde in een nieuwe Duits-Duitse ijstijd. De Zilveren Beer, die ze in 1980 won voor haar rol, opende ook de deuren voor haar in het Westen, zodat ze daar haar carrière kon voortzetten in televisiefilms en -series en met ondersteunende rollen in de bioscoop, zoals de rol van clubeigenaar Lina in Dani Levy’s ‘Everything on sugar’. Maar ‘Solo Sunny’ bleef de film van haar leven. Renate Krößner stierf maandag op vijfenzeventigjarige leeftijd in Mahlow bij Berlijn.

Geef een reactie