Memento Park herinnert aan Koude Oorlog

Wellicht dat je momenteel je aan het oriënteren bent op een vakantiebestemming. Als je een reis in de tijd wil maken en het Oost-Europa van voor 1989 wil ‘beleven’, is het Momento Park in Boedapest wellicht een bestemming.

In het park staan diverse communistische standbeelden, van onder meer Vladimir Lenin, Karl Marx én Friedrich Engels. Het park laat je teruggaan naar de tijd van het communisme in Hongarije.

Na bijna 45 jaar communistische dictatuur en overheersing door de Sovjet-Unie riep Hongarije in oktober 1989 de Hongaarse Republiek uit. Langzaam maar vreedzaam voltrok zich in het land een revolutie. De eerste democratische verkiezingen in meer dan 45 jaar volgden en de troepen van het Rode Leger van de Sovjet-Unie vertrokken. Een schone lei voor een nieuw land. Eén praktisch probleem was er bij de nieuwe start: de communistische dictatuur had zich in meer dan vier decennia overduidelijk in het stadsbeeld van Boedapest gevestigd. Wat moest er gebeuren met de standbeelden, monumenten en kunst uit het communistische tijdperk? Het Memento Park werd het antwoord op deze vraag.

Een metershoge, rode poort verwelkomt bezoekers. Voor een paar euro kunnen zij de 42 standbeelden bezichtigen, opgesteld op twee aan elkaar grenzende pleinen. De meeste beelden torenen boven de bezoekers uit. Maar écht imponerend is de ‘Soldaat van het Bevrijdingsleger’: een rennend figuur van zes meter hoog, met in zijn hand een wapperende vlag. Een klein museumwinkeltje verkoopt grote posters van communistische leiders, hamer-en-sikkelbieropeners en metalen mokken die de revolutie uitroepen.

Lees het hele verhaal online verder.

Geef een reactie