Slachtoffers Berlijnse Muur nooit compleet

In 1982 liet het Bezirksambt Wedding in Berlijn een grillige kei bouwen op de Bernauer Strasse nabij de Swinemünder Strasse ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Berlijnse Muur (in de bruiloftswijk). Dat deze steen nooit compleet is, bewijst het feit dat er nog vele namen onvermeld zijn.

We worden herinnerd aan Ida Siekmann, overleden op 22 augustus 1961, Hans Dieter Wesa, overleden op 23 augustus 1961, Rudolf Urban, overleden op 17 september 1961, Olga Segler, overleden op 26 september 1961, Bernd Lünser, overleden op 4 oktober 1961, Ernst Mundt, stierf op 4 september 1962, Ottfried Reck, stierf in november 1962, twee toen onbekende slachtoffers, stierven op 9 juni 1965 en 1 december 1984 en aan Dietmar Schulz. Hij stierf op 25 november 1963.

Tenminste 140 mensen werden gedood aan de Berlijnse Muur tussen 1961 en 1989 of stierven in directe verbinding met het grensregime van de DDR. Bovendien stierven minstens 251 reizigers uit Oost en West vóór, tijdens of na controles aan de grensovergangen in Berlijn. Dit cijfer omvat niet het onbekende aantal mensen dat stierf van verdriet en wanhoop over de effecten van het bouwen van de muur op hun individuele levensomstandigheden. Dit is de huidige status van het gezamenlijke project van het Berlin Wall Memorial en het Centre for Contemporary History Potsdam, dat wordt gefinancierd door de federale regeringscommissaris voor cultuur en media (BKM). Het project registreert alle beschikbare informatie over sterfgevallen en vermoedelijke gevallen.

De basis is enerzijds de officiële en gepubliceerde overlijdenslijsten. Anderzijds is het onderzoek gebaseerd op eigen, uitgebreid bronnenonderzoek en interviews met hedendaagse getuigen. In totaal werden 576 gevallen geregistreerd en onderzocht.

Online wordt een bibliotheek bijgehouden.

Geef een reactie